Észak-Írország: pokolgéppel felrobbantottak egy hidat

Észak-Írországban pokolgép semmisített meg egy hidat szombat késő este: a hatóságok szerint rendőrök ellen irányult a támadás.

MTI

A robbanás a Belfasttól délre fekvő Armagh grófság déli határa közelében történt egy úton. Senki sem sérült meg. Alisdair Robinson rendőrségi főfelügyelő szerint a vakmerő robbantás akár civil áldozatokkal is járhatott volna. Úgy vélekedett azonban, hogy az elkövetők rendőröket akartak megölni. A területre akarták csalni a rendőröket, hogy aztán megtámadják - megsebesítsék vagy megöljék - őket - tette hozzá.

A merénylet egy nappal a az Orániai Rend szokásos nyári felvonulása előtt történt. A legnagyobb, nem politikai pártként működő ulsteri protestáns csoport minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást.

II. Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos - innen a Rend neve - 1690. július 12-én a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást. 

Az észak-írországi rendezési folyamat a megbékélésről kötött 1998-as nagypénteki egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés három éve történt, amikor a legnagyobb katolikus (britellenes) milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról. 

Az IRA három évtizedes terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is legalább háromezer halálos áldozata volt, köztük hétszáz brit katona. Nemrég a legnagyobb unionista - britpárti - félkatonai szervezetek is közölték, hogy beszüntették fegyveres akcióikat. 

Észak-Írországban mintegy két éve hivatalosan béke honol: a területet együtt kormányozza a katolikus Sinn Féin és a protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!