Fekete július: három halálos baleset a megyében

Az elmúlt hetekben feltűnően sokszor vonultak ki a megye útjain történt balesetekhez kéklámpás autók. A mentők, tűzoltók, rendőrök is úgy érzékelték, mintha sokkal több lenne a karambol, mint más hónapokban. Bár a nagy hőség miatt valóban sok volt a baleset, ám nem volt több, mint tavaly ilyenkor.

Angyal László

A szombathelyi fiatalember csaknem húsz ével ezelőtt szerzett jogosítványt. Eddig háromszor karambolozott. Legutóbb vasárnap délután. 

- A barátnőm ült mellettem, a városból kifelé haladtunk a Dózsa György utcában, nem sokkal fél három előtt. Borús, esős volt az idő, az aszfalt  is eléggé vizes volt. Egyáltalán nem volt forgalom, talán ha  jön egy-két autó, akkor nem történik meg a baj. Az Óperint utcai kereszteződésbe érve azt vettem észre, hogy balról érkezik egy fekete autó. Mivel már  volt  karambolom, pontosan tudtam, hogy ebből ismét baleset lesz. Amikor az első lökés érte a kocsit, a barátnőm felsikoltott.  A második volt a nagyobb csattanás. Az út melletti villanyoszlopra passzírozta a kocsimat a másik autó. Azután ránk tört a csend. Ránéztem a barátnőmre, aki eldőlve volt az ülésben. Szóltam hozzá, és csak azt válaszolta: karamboloztunk! Kiszálltam, és indulatosan kérdőre vontam a másik kocsi sofőrjét. Azt felelte: elnéztem a stop táblát. - A belvárosi  balesethez három tűzoltókocsi, mentő, rendőrautó  is kivonult. A barátnő ugyanis megsérült, őt  megfigyelésre kórházba szállították. A fiatalember vérnyomását a helyszínen megmérték: százhatvannyolc volt. A pulzusa pedig 138.

A fiatalembernek újfent szerencséje volt, mondhatni rutinos karambolozó. A három balesetet úgy úszta meg, hogy egyszer sem került a kórházba. Nagyon sok autósnak viszont nincs ekkora mázlija.

A Vas megyei baleseti statisztikák szerint az év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakát tekintve kedvezőbben alakultak az adatok. A személyi sérüléses balesetek száma 2 százalékkal csökkent, valamint 7 százalékkal kevesebben sérültek meg a megyében. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy év első hat hónapjában összesen 213 személyi sérüléses baleset történt a korábbi 219-el szemben, a sérültek száma 305-főről 281-főre módosult. 

Megyei szinten a halálos kimenetelű balesetek száma az előző évihez képest 11-ről 6-ra csökkent. A halálos balesetekből 5 lakott területen kívül történt, okai a gyorshajtás, a haladási szabályok megszegése.

A 86-os számú főútvonalon három alkalommal következett be halálos baleset. A további elemzésekből kiderül, hogy három esetben 60 év feletti volt az okozó, ötször a személygépkocsi vezető tehető felelőssé a balesetért.

A fenti adatok az első félévről szólnak, a fekete júliust  - mivel még nem lezárt - nem tartalmazza ez az összesítés. Ebben a hónapban eddig három halálos baleset is történt  a megye útjain. Kőszegfalvánál egy huszonnyolc éves  fiatalember vesztette életét, amikor autója a vasúti átjáróban összeütközött az érkező személyvonattal.

Szombathelyen halálos végződött egy múlt pénteki gázolás. A Széll Kálmán utcában egy idős férfi nem a kijelölt átkelőhelyen ment át az úton, és egy autó elütötte őt. Az idős ember  a kórházba szállítás után elhunyt.

Körmenden egy nappal korábban, múlt csütörtökön vesztette életét egy segédmotoros. A kertvárosban egy 36 éves fiatalember figyelmen kívül hagyta az elsőbbségadás táblát, kihajtott a védett útra, ahol összeütközött egy  kisteherautóval. A motor kereke beszorult a vezetőfülke és a plató közé, a motoros pedig lerepült  a kétkerekűről és  a helyszínen meghalt.

Azt gondolhatnánk, hogy idén júliusban nagyon sok baleset történt. Csakhogy az eddig bekövetkezett félszáz karambol pontosan annyi, amennyit tavaly egész hónapban regisztráltak.

A közlekedési szakemberektől azt is megtudtuk, hogy megyénkben továbbra is vezető ok a sebesség nem megfelelő megválasztása: idén 69 esetben végződött karambollal a gyorshajtás. Gyakori baleseti ok még az elsőbbségi szabályok, valamint az irányváltoztatás, haladás és a bekanyarodás szabályainak a megszegése. E három ok valamelyike miatt következik be a balesetek háromnegyed része. 

Még adalék: a balesetek okozói közül 26 esetben ittas volt az elkövető, amely a tavalyi évhez viszonyítva  30 százalékos mérséklődést mutat.  

Egyharmaddal több segélykérő telefonhívás a mentőknek

A regionális mentőszervezet igazgatója szerint a meleg nyári napokon az átlagoshoz képest körülbelül egyharmaddal több segélykérő telefonhívás fut be hozzájuk.

Dr. Puskás Tivadar az idei nyár júliusának két, igen forró hetét értékelve rámutatott: az első héten még nem érződött látványosan, hogy a nagyon nagy meleg miatt sokkal többen kérték volna a mentők segítségét. 

A nyugat-dunántúli régió három megyéjében, vagyis Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében hasonló tendencia volt megfigyelhető. Az emberek az első napokban odafigyeltek saját magukra, az autósok is jobban koncentráltak a kánikulai melegben, majd ahogyan következtek egymás után a hőség napjai, úgy növekedett a mentők feladata.

Elsősorban a keringési panaszok miatt bekövetkező ájulások miatt kérték a segítségünket, és a közlekedési balesetek száma is látványosan nőtt.

A szakember szerint nincs igazán tökéletes védekezési mód a meleg ellen, de nagyobb odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek.

Egyre több autóban van már klímaberendezés, de sokban még nincs. Aki klímás autóval utazik, annak könnyebb a dolga. Másoknak pedig érdemes néhány jót tanácsot megfogadniuk. A szakemberek régóta mondják, hogy aki hosszabb útra indul nyáron, az mindenképpen iktasson be többszöri, rövid pihenőt, amikor kiszáll a kocsiból, megmozgatja végtagjait.

A folyadék pótlása szintén fontos feladat. Az pedig egyenesen végzetes lehet, ha valaki a tűző napon a bezárt autóban hagyja gyermekét, netán idős hozzátartozóját. S nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a kocsiban utazó kisállatokat is ugyanúgy megviseli a nagy meleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!