Hátrányos helyzetű diákok nyaralnak a megye balatonberényi üdülőjében

A megyei önkormányzat balatonberényi gyermeküdülője ettől az évtől az újonnan alapított megyei vagyonkezelő kft-hez tartozik. De nem csak ez az egyetlen újdonság a tábor életében: a napokban négyszáz hátrányos helyzetű nógrádi diák nyaral itt.

Angyal László

Kovács Ferenc, a  megyei közgyűlés elnöke úgy véli, a gazdasági válság miatt csökkent a fizetőképes kereslet a megyében, ennek is köszönhető, hogy a megszokottnál kisebb az érdeklődés a berényi tábor iránt. Az üdülő ennek ellenére teltházzal üzemel, köszönhetően annak, hogy a vagyonkezelő kft. megnyert egy közbeszerzési pályázatot, amit a nógrádi TISZK írt ki. A projekt keretében öt turnusban összesen 400 hátrányos helyezetű nógrádi diák nyaralhat a balatonberényi üdülőben.
 
Kovács Ferenc szerint elkerülhetetlen a több évtizedet megélt  épületegyüttes teljes felújítása. A nyílászárók cseréje mellett azt is tervezzük, hogy száműzzük a szobákból az emeletes ágyakat, másrészt  megszüntetnénk a közös vizesblokkokat: minden szobát ellátnánk zuhanyozóval, vécével. A rossz időben sem lesz majd gond a szabadidő eltöltése akkor, ha a ma még kihasználatlan helyiségben új közösségi terek alakulnak.

Ez a távoli jövő terve, de a jelen is érdekes. A berényi üdülőben a múlt héten vasi gyermekek mellett találkoztunk baranyaiakkal, nógrádiakkal, osztrák menekült nigériai, csecsenföldi, koszovói családok csemetéivel.
Ez utóbbi csapat visszatérő vendég a berényi üdülőben. Az osztrák alapítvány már tizenöt éve szervez nyári táboroztatást Magyarországon. Most két turnusban hetven gyermeket üdültetnek. Mint megtudtuk, hátrányos helyzetű osztrák gyermekekről van szó, főként menekültekről.  

- Az alapítvány anyagi lehetőségei korlátozottak, de egy kirándulásra azért jut pénz, a hét többi napján a fürdés, a kikapcsolódás mellett igyekszünk szellemi élményt is nyújtani: a békéről, a vallásról, a tolerenciáról beszélünk a gyermrekeknek, s a nyelvtanulás sem marad ki, egy picit  fogalalkozunk a magyar nyelvvel is - mondta az alapítvány egyik munkatársa. 

 

Huszonkilenc felsőszentmártoni alsós kisdiák is Berényben nyaral. A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány  fizeti étkezésüket, a  Vas megye önkormányzata pedig a szállásukat. Az Ormánságból érkezett gyermekeket három tanár kísérte el. Egyikük, Nevedel Jánosné elmesélte, hogy a Dráva partján fekvő faluban nagyon nagy a szegénység, a  családok nem tudják kifizetni gyermekük balatoni táborozását.
 
- Amikor tanítás van, sokszor észrevesszük hogy több gyerek éhesen jön iskolába. Nekik nagy élmény a naponta háromszori étkezés, és itt, a berényi üdülőben nagyon jó az ellátásunk.    

Jutalom a Balaton

A 19 éves Forgács Dávid először nyaral a Balaton partján. A Nógrád megyei Vanyarcon lakik.

- Anno, amikor a szüleim még dolgoztak, egyszer voltam egy karate táborban Csillebércen. Ez két fokkal jobb annál. Festő szakmunkás vagyok, az iskolából ketten jöhettünk el erre a jutalom táborozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!