Hőségriadó: törvény írja elő a munkavégzés alapfeltételeit

Fontos, hogy a nagy melegben időről-időre megszakít(has)suk a munkát, és folyadék is legyen a kezünk ügyében. Mindez amúgy nem a kívánságlista része, hanem jár a dolgozónak.

Kiss Tamás

Dübörög a nyár, mindenképpen szerencsésnek mondhatja magát, aki a legnagyobb hőség napjaiban szabadságon van. Tegyük gyorsan hozzá:a nagy melegben azoknak sem feltétlenül kell megsülniük, akik munkával töltik napjaikat, a munkaadók ugyanis - legalábbis a munkaügyi törvény előírásai szerint  - évszaktól függetlenül kötelesek gondoskodni a munkavégzéshez szükséges alapvető (egyebek mellett hőmérsékleti) feltételekről. A teljesség igénye nélkül: szellemi tevékenységnél 21-24 fokot, könnyű fizikai munkánál 19-21 fokot, közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 fokot, míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 fokos hőmérsékletet kell biztosítani. (Amennyiben az előírt hőmérsékleti értékek nem valósíthatók meg, akkor az úgynevezett effektív, illetve  a légsebességgel és nedvességtartalommal korrigált effektív hőmérsékletet kell figyelembe venni.)
 
A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából ajánlott munkaszervezési intézkedéseket tenni, s ezek mikéntjéről sokat elmond az  Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) által a múlt heti, III. fokozatú hőségriadókor kiadott közlemény. (Amely folyamatosan aktuális lehet a dolgozóik munkakörülményit fontosnak tartó munkaadók számára, nem beszélve arról, hogy tegnaptól ismét II. fokú a hőségriadó...)
Visszatérve az OMMF-hez: a szakemberek először is arra hívják fel a figyelmet, hogy elsősorban a szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében szükséges fokozottan védekezni a nagy meleg káros hatásai ellen.

A felügyelet szerint biztosítani kell, hogy óránként legalább 15 percig (II. foknál 10 percig, kritikus időszakban ennél hosszabb ideig)  pihenhessenek a dolgozók, lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen.   

A nagy hőségben a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben legalább 14-16 Celsius fok hőmérsékletű ivóvizet (palackozott vizet) is szükséges biztosítani, s a hőkimerülés, a hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal (például a tarkót takaró fejvédő használatával) is segíteni kell.  

A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is érdemes odafigyelni (főként a magasban végzett tevékenységek során), a hőség szempontjából kritikusnak tekinthető időszakban (11 -15 óra között) pedig a balesetveszélyes ésvagy magasban végzett munkáknál fokozott körültekintéssel kell és érdemes is eljárni.  

A munkavállalók számára pedig el kell mondani, hogy fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés esetén a munkát azonnal hagyják abba és keressék fel a kijelölt pihenőhelyet, szükség esetén pedig igényeljék az elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást.

A várható időjárásról

Ismét erősödik a nappali felmelegedés. Szerdától nyugat felől egyre szárazabb léghullámok érkeztek  fölénk, így már egyre kevesebb helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Csütörtökön, pénteken  alapvetően napos, száraz idő várható. Szombatra nagy valószínűséggel egy hidegfront érheti el az  északnyugati megyéket, amely a hétvége folyamán várhatóan áthalad az egész ország fölött, záporokat, zivatarokat és lehűlést okozva. A lehűlés mértéke azonban bizonytalan. A napi középhőmérséklet szerdától egyre több helyen 25 fok közelében, vagy a fölött alakul. Az   országos tiszti főorvos az előrejelzések és az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai  elemzése alapján július 21-24. között II. fokú hőségriasztást rendelt el hazánk területére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!