Jégeső az Őrségben: mi lesz a veszélyes hulladéknak számító palával?

Nem elég a jégkár, a pala, mint veszélyes hulladék megsemmisítéséért is fizetniük kell a pénteki vihar nagyrákosi károsultjainak.

Nagy Ildikó

- Mintegy 100-150  vagyis minden harmadik portán keletkezett kár. Van, ahol a tető ment tönkre, van, ahol ablakok, redőnyök törtek ki, a kertekben szinte mindent elvert a jég, és van, ahol az autókat sem kímélte - summázza a jelenlegi helyzetet Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. A kisváros első embere, aki vasárnap tért haza szabadságáról, azóta járja a portákat, intézkedik, és legfőképpen: oszt-szoroz.

Az egyik nagy gond, hogy van olyan biztosítótársaság, amelyik csak két-három hét múlva tudott volna kárszakértőt küldeni. Az önkormányzat közbenjárásával azonban sikerült elérni, hogy az elkövetkezendő napokban minden érintett társaság kiküldje a kárszakértőjét.

- A másik nagy problémánk az, hogy a jég főleg a palatetős házakat tette tönkre. A pala viszont  azbeszttartalma miatt  veszélyes hulladéknak számít, így a megsemmisítéséért is fizetni kell. Nem is keveset - mondja a polgármester, aki már utánajárt a lehetőségeknek. A palatörmeléket Szombathelyre vagy Marcaliba kell szállítaniuk. Egy kilogramm  vagyis két-három darab palát nettó 65 forintért semmisítenek meg. A nagy kérdés azonban az, hogy ennek a költségét megtérítik-e a biztosítók. Őr Zoltán szerint az lenne a jó megoldás, ha az önkormányzat megszervezné a palatörmelék összegyűjtését, és elszállítását, így talán csökkenthetők a költségek.

A nagyrákosiak sem úszták meg a pénteki jégverést. Mácsek Józsefék egy hónapja végeztek a házfelújítással. Tetőt cseréltek, bevakolták a házat.
- Szerencsére a tetőt cserepeztettük, annak nem lett baja. Az utcafronti ablakok körüli díszléceket azonban megverte a jég, ki kell javítani és újra kell festeni őket. De annál nagyobb a baj a kertben - mondja Mácsek Józsefné. A család birtokán a paprikát, a paradicsomot, a kukoricát is elverte a jég, és a gyümölcsöket is leverte a fáról. Szerencsére van biztosításuk, ők is a kárszakértőre várnak.

A nagyrákosi Zsohár Kertészetben egy paplanos, dupla fóliarétegű tető ment tönkre, csak ez kétezer eurós kárt jelent. Zsohár Csaba dísznövénykertész-tulajdonos azonban több millió forintra becsüli a dísznövényekben keletkezett kárt. A különösen érzékeny liliomból szinte egy sem maradt. Vannak viszont olyan évelő növények, amelyek túlélhetik a pénteki jégverés okozta sérüléseket. A közvetlen kárveszélyt már szombat estére elhárították Őriszentpéteren, azóta nincs olyan ház, amelyik beázhatna, minden megsérült tetőt befóliáztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!