Kánikula: még marad a tikkasztó hőség

Az országos tiszti főorvos a hét régióból ötben (köztük a nyugat-dunántúliban) is elrendelte a másodfokú hőségriasztást, miután a napi középhőmérséklet elérte a 25 fokot.

Bajdó Bettina

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei a kánikula miatt javasolják, hogy aki teheti, maradjon otthon vagy tartózkodjon hűvös helyen a déli órákban. Akinek mindenképpen a napra kell mennie, óvja magát napfényvédő krémmel a veszélyes UV sugarak ellen, viseljen kalapot és napszemüveget.

A tartós forróság különösen az idősek, a keringési betegségben szenvedők, a cukorbetegek és a legkisebbek szervezetét viseli meg. Jelentősen megnő a folyadékszükséglet, a szakemberek javasolják: legalább két-két és fél literrel igyunk naponta.

Sokan a strandokon próbálják meg hűsíteni magukat nagy melegben. Kisőrsi Ferenc, a Szova Zrt. létesítményvezetője elmondta, július 5-e óta minden nap sokan lubickolnak a medencékben. 

Hét végén mindkét napon rekordlátogatottságunk volt tette hozzá a létesítményvezető , több mint kétezren váltottak belépőt a fürdőbe. A nagy hőséget csak a hűs vizű medencékben lehet elviselni. Mindig felhívjuk a strandolók figyelmét a hőség káros hatásaira. Szerencsére a fürdő területén magas fák vannak, hűs árnyékuk menedéket nyújt a legforróbb órákban. Egyébként a fürdő dolgozói minden év elején részt vesznek egy oktatáson, ha valaki rosszul lesz vagy kisebb sérüléseket szerez, akkor szakszerű segítséget tudjanak nyújtani neki. Ha komolyabb a gond, akkor azonnal mentőt hívunk.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szerint is itt az igazi kánikula, a hét végén már 30 fok fölötti maximumokat mértek, s ez lesz a jellemző az egész hétre.

Ritkán előfordulhat zápor vagy zivatar  folytatta az észlelő, kedd délután kisebb, lokális gócokban, szerdától péntekig azonban ismét kevés felhő lesz az égen, s száraz idő lesz. Általában 30 fok fölötti értéket mutat majd a hőmérő, de lehet akár 35 fok is. Hőségnapról a 30, forró napról a 35 fokot elérő vagy meghaladó napi maximum esetében beszélünk. Hőségnapból a megyében átlagban 12-20 fordul elő évente, de egyes nyarakon ennél több is lehet. A kánikuláért felelős nyugat-európai ciklon időnként nedvesebb, meleg levegőt szállít felénk ezen a héten, ezért fülledtebb idő lesz, s ezt pedig nehezebben viseljük. 
 
Könnyebben gyulladhat tűz

A nagy meleg miatt könnyen gyulladhat tűz, ezért a Magyar Tűzoltó Szövetség arra kérte a kirándulókat, hogy gabonatáblák, erdők, nádasok, tarlók, száraz aljnövényzet közelében égő cigarettacsikket és gyufát ne dobjanak el. Szabadtéri sütéshez, főzéshez csak kijelölt tűzrakóhelyen, szélcsendes időben szabad tüzet rakni, majd gondoskodni kell a tűz eloltásáról. Nem szabad a háziállatokat a tűző napon álló zárt autóban hagyni, mert  50-60 fokosra is felmelegedhet a jármű. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!