Katlanná vált az SZTK a kánikulában!

Ebben a nagy melegben az épületekben hamar 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. A rendelőintézetben nehezen bírják a hőséget a betegek.

Bajdó Bettina

Mint azt a megírtuk, a Markusovszky kórházban többféle módszerrel próbálják enyhíteni a meleget a kórtermekben. Plusz folyadékot adnak a betegeknek, lesötétítik az ablakokat, ventilátorokat tesznek a kórtemekbe.

Cikkünk megjelenése után több olvasó is telefonált szerkesztőségünkbe, hogy bár a kórházban tényleg megtesznek mindent a hőség enyhítésére, a Március 15. téren lévő rendelőintézetben viszont hőgutát kapnak a betegek és a dolgozók is.
 
- Ez egy katlan - mesélte az egyik dolgozó - , az üvegablakok miatt nagyon hamar átmelegszik az épület. Fullasztó a hőség, s hiába kértünk segítséget a kórháztól, nem tettek semmit a meleg enyhítésére. Nem kaptunk ventilátorokat, nem adnak védőitalt a dolgozóknak, s hiába kértük, hogy sötétítsék be valahogy az ablakokat, ez sem történt meg.

Az olvasók bejelentése után mentünk el a rendelőintézetbe. A folyosón tikkasztó hőség fogadott, a várakozó járóbetegek legyezéssel próbálták mozgatni maguk körül a levegőt. Abban mindenki egyetértett, hogy jó lenne, ha a kórház gondoskodna a járóbetegek folyadékpótlásáról is, mert azoknak, akik órákat várnak a folyosón, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy üdítőt, ásványvizet vegyenek maguknak. Azt is elmondták, hogy nem jár a levegő a folyosón, s nincsenek függönyök sem, mellyel besötétíthetnék a várót. 

Békési Éva, a Markusovszky kórház ápolási igazgató-helyettese elmondta, hogy nemrég a munkahelyekre körlevelet küldtek, mely az Országos Tiszti Főorvosi Intézet által kiadott speciális ajánlásokat tartalmazza. A dolgozóknak jó tanácsokat is megfogalmaztak a hőség idejére.
  
- Lehet ventilátort igényelni - folytatta az igazgatóhelyettes. - Eddig 93 ventilátort adtunk ki különböző munkahelyekre, s 20 darabot igényeltek még. Minden területen van személyzeti hűtőszekrény. A munkavédelmi követelményeknek megfelelően 14-16 fokos ivóvizet kell biztosítanunk a dolgozóknak, a műtőkben azonban ásványvizet is kaptak a munkatársak. 
 
Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a Március 15. téri rendelőintézetben akkor is meleg van, ha nincs hőség. Az épület régi, s ha átmelegszenek a falak, utána nem hűl le a levegő egykönnyen. Több szakrendelés is beköltözött már a kórházba. Az üres termek ablakairól leszerelték a sötétítőket, s áttették oda, ahol jelenleg fogadják a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!