Megújul a Savaria mozi épülete

Kívül-belül megújul a Savaria mozi. A szombathelyi belváros rekonstrukciós programján belül október végére bruttó 250 millió forintból újítják fel a mozit és a mellette lévő árkádsort.

Nagy Ildikó

Európai uniós forrásból, bruttó 250 millió forintból újul meg az Agora Savaria Filmszínház épülete és a mellette lévő árkádsor. Az elkerített építési területen múlt hét óta lázasan dolgoznak a kivitelező cég, a ZÁÉV Zrt. szakemberei.

- A belvárosi rekonstrukciós programhoz szervesen kapcsolódó beruházás során megújul a filmszínház épületének homlokzata. Ezen kívül új tetőszerkezetet kap az épület, és a nyílászárók nagy részét is korszerű darabokra cserélik  - mondta el érdeklődésünkre Lakézi Gábor, a szombathelyi polgármesteri hivatal városfejlesztési- és üzemeltetési osztályának vezetője.

Az árkádsor is megszépül: a terület egy részét parkosítják, a fennmaradó rész pedig új, a Fő térhez valamint a Kőszegi utcához illeszkedő díszburkolatot kap. Az árkád felett három felülvilágító kupola is lesz: ezek védenek majd az esőtől, ugyanakkor a levegő is szabadon járhat majd a belső térben.

Az átalakítás az épületen belül is folytatódik: kicserélik a belső burkolatokat. A bruttó 250 millió forintos beruházás nagy részét  - 85 százalékát - európai uniós forrásból finanszírozzák, tudtuk meg Lakézi Gábortól.

Az osztályvezető hozzátette: az átalakítás a tervek szerint október végén fejeződik be. Véleménye szerint a megújult épület és környezete újabb színfoltja lesz a belvárosnak.

Azt már Mayer Rudolf, az Agora-Savaria Filmszínház mozgókép szakági vezetője közölte, hogy a mozi az építési munkák ideje alatt is - néhány kritikus naptól eltekintve - zavartalanul üzemel. A Savaria mozi belső tereit az elmúlt években korszerűsítették. A nagyterembe új székek kerültek, megújult a kamaraterem, és a gépészeti berendezések egy részét is a mai kor követelményeihez igazították. Ami még hátravan, az a 3D-s vetítésekhez szükséges technika beszerzése.

Dr. Ipkovich György polgármester úgy véli, ha már ennyi pénzt ráköltenek az épületre, akkor a technológiai újítást is meg kell lépni. Már készül az az üzleti terv, amelyből kiderül, mennyibe kerülne a technológiai korszerűsítés, és az mikor térülne meg. A fejlesztést az augusztusi közgyűlésen tárgyalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!