Sólyom László még a héten kiírhatja az önkormányzati választást

Még a héten kiírhatja Sólyom László köztársasági elnök az őszi önkormányzati választás időpontját - értesült az MTI szerdán.

MTI

A választási eljárásról szóló törvény megszabja, hogy a választást legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűznie az államfőnek úgy, hogy a voksolás napja ne essen nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve az azokat megelőző vagy követő napra.
   
A választásokat hagyományosan vasárnap tartják Magyarországon, így várhatóan a 2010-es önkormányzati választást is vasárnapra tűzi ki az államfő.
   
Ennek fényében Sólyom László, aki augusztus 5-ig tölti be hivatalát, három októberi hétvége közül "választhat": október 3-a, 10-e vagy 17-e közül. A következő két hétvége azért nem felel meg a kitűzés feltételeinek, mert október 24-e a 23-ai nemzeti ünnep utáni nap, 31-e pedig a mindenszentek napját előzi meg, amely szintén munkaszüneti nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!