Szobrok fából, ajándékba - fafaragó férfiak és hölgyek a Herényiek Háza udvarán

Kopácsolástól, fúrás-faragástól hangos ezen a héten a szombathelyi Herényiek Háza udvara. A Kötegyáni Baráti Kör tagjai dolgoznak, hogy alkotásaikkal az intézmény környezetét díszítsék.

Tersztyánszky Krisztina

Kötegyán ezerötszáz lakosú község Békésben, a román határon. Itt található Magyarország legnagyobb kopjafa-gyűjteménye. A baráti kör ennek megvalósítására született meg 1997-ben, ám emellett a közélet és a kultúra számos területén tevékenykednek. Községükben az elsők  között ők kezdtek teleházat üzemeltetni, átvállalták a művelődési központ működtetését, a kultúra szervezését.

Innen a kapcsolat a Herényi Kulturális és Sportegyesülettel, akikkel együtt tagjai a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesületének. A szombathelyi táborozás költségeit a vendéglátó egyesület állja, a farönköket szponzorok adták.

A ház udvarán zúgnak a gépek, száll a fűrészpor. Az albertirsai Várhelyi György, számos köztéri szobor alkotója, hullámos padot farag juharfából. Gérné Mezősi Aranka főnixmadár óriási tollait festi lángoló pirosra, közéjük tojások kerülnek, az újjászületés örök szimbólumaként.

Ungváry Mihály, a Kötegyánhoz kötődő nemzetközi művészkör fő szervezője egy őrszemet farag a bejárat mellé. A hatalmas fafigura a Kárpát-medencéből bárki lehet  mondja somolyogva. Felesége széken áll, úgy farag egy kalotaszegi görbe tükröst a herényiek örömére. De van a táborban kalotaszegi népi fafaragó is: Gál Potyó István Kós Károly asztalosának unokája. Ő egy kopjafán dolgozik: feje a magyarokat jelképező tulipán, a törzsén a kalotaszegi ősmotívum, a rozetta  és a székely csillag. Míg faragnak, gyerekek és felnőttek is be-betérnek csodálni az embert próbáló alkotó munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!