Szombathelyi Egyházmegye: Uniós pénzből újul meg kilenc műemlék

Csaknem háromszázmillió forint értékben zajlik a Szombathelyi Egyházmegye templomainak restaurálása az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.

Tersztyánszky Krisztina

Tizenöt templom és egy plébánia külső rekonstrukciója valósul meg az év folyamán az egyházmegyében  az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. A vidéki örökség megőrzését célzó uniós pályázaton a noprofit szervezetek, így az egyházak is, száz százalékos támogatásra nyújthatták be igényüket.

Ez azt jelenti, hogy önrészt nem kell vállalniuk a beruházás költségeiből. Ennek ellenére nem mindegyik egyházközség mert belevágni a pályázatba, jóllehet temploma felújításra szorul. Varga Dezső egyházmegyei vagyonkezelő a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón ezt azzal magyarázta: egyrészt nem elhanyagolható költséggel jár a felújítási tervek, a költségvetés elkészítése sem. Ráadásul a terv menet közben nem módosítható, tehát az építkezés, bontás közben előadódó, nem várt többlet költségeket az építtetőnek kell állnia.

A legnagyobb nehézség viszont az, hogy a pályázat utófinanszírozott, s ezen belül még előleg felvételére sincs lehetőség. A pályázatnyertesek az összes számla kifizetése után legkorábban három hónappal juthatnak csak hozzá az elnyert összeghez. Bár az egyházközségek többsége maga is gyűjtött, tartalékolt a tervezett felújításra, sokan lesznek, akik nem tudják megelőlegezni a költségeket. Őket szükség szerint, pénzügyi ütemezés alapján, az egyházmegye segíti hitellel a kivitelezés folyamán.

A többségükben már megkezdett, illetve rövidesen megkezdődő felújításokra az egyházközségek még tavalyelőtt, legkésőbb tavaly  januárig adhatták be igénylésüket. Az eredményekről novemberben kaptak értesítést, majd a közbeszerzési eljárások lefolytatása után kezdődhetett meg a kivitelezés. 

Vas megyében nyolc templomot az oszkóit, a pácsonyit, a séit, a rábahidvégit, a táplánszentkereszti Szent Kereszt templomot, a gersekaráti, a nemeskoltai és a pinkamindszenti római katolikus templomot érinti a felújítás. A legtöbb közülük műemlék, vagy helyi védelem alatt álló építmény. A beruházások bruttó értéke hatmilliótól harminckétmillióig terjed. Mivel csak külső restaurálásra lehetett pályázni, a legtöbb helyen vakolást, festést, tetőcserét végeznek. Több településen a szűkebb értelemben vett templomépületen kívül a templomok környezete is megszépül.

Varga Dezső szerint az egyházmegye pályázatai jó fogadtatásra találtak, többségük elnyerte az igényelt támogatást. Az érintett plébánosoknak csütörtökön az MVH munkatársai tájékoztatót tartottak a további teendőkről, az elszámolás rendjéről. A vagyonkezelő örömmel jelentette be, hogy a folyamat várhatóan folytatódik: 2009. decemberéig újabb tizenegy templom nyújtott be felújítási kérelmet.  A támogatott falvak között van olyan, melynek mindössze  170 lakosa van. Önerőből nem tudnák templomukat szép állapotban tartani. Ezek az építmények azonban nemcsak őket szolgálják, hanem részei nemzeti kultúránknak, örökségünknek. Megőrzésük társadalmi érdek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!