Uszálybaleset: Megtalálták a két magyar fiatal holttestét(frissítve)

Megtalálták a szerdai philadelphiai hajóbalesetben eltűnt két magyar holttestét.

MTI

Az amerikai hatóságok hivatalosan értesítették Magyarország New York-i konzulátusát, hogy megtalálták a másik magyar áldozat holttestét is - közölte a magyar külügyi tárca szóvivői irodája az MTI-vel.

A hatóságok előzőleg annyit közöltek, hogy egy fiatal lány - akkor még nem azonosított - holttestét emelték ki a folyóból, amikor hajnalban a 15 méter mélyre süllyedt kétéltű jármű kiemelését készítették elő.

Egy uszály ütközött a műszaki hiba miatt a folyón veszteglő vízibuszba szerdán kora délután a belvárosban. A balesetben vízbe került 37 emberből 35-öt kimentettek, két magyar turista, egy 20 éves fiú és egy 16 éves lány azonban nem került elő.

A parti őrség csütörtökön este felfüggesztette az eltűnt fiatalok utáni kutatást, és annyit közölt, hogy valószínűleg odavesztek a vízi balesetben.

A lány holttestét egy horgász fedezte fel egy mólónál péntek hajnalban.

A folyó fenekére süllyedt kétéltű jármű kiemelését péntek reggel megkezdték, a művelet 6-8 órát vehet igénybe. Egy 25 tonnás úszó daruval emelik a felszínre a balesetben összeroncsolódott 8 tonnás járművet, búvárok fémkábeleket helyeznek a jármű alá.

A városnéző vízibuszon 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is ült. A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vesznek részt.

A baleset körülményeinek vizsgálata már elkezdődött. A hatóságok furcsának találják, hogy a Duck 34 jelű vízibusz nem adott le figyelmeztető üzenetet az arra kijelölt rádiós csatornán a közeledő hajóknak arról, hogy műszaki hiba miatt a folyón vesztegel. A busz személyzetének arra is lehetősége lett volna, hogy egy másik csatornán a parti őrséget értesíti, de ilyen vészüzenetet sem jegyeztek fel. Az uszály tolóhajójáról sem küldtek semmilyen üzenetet a rendkívüli helyzetről, a hatóságok így egyelőre értetlenül szemlélik, hogyan következhetett be a baleset fényes nappal, kiváló látási viszonyok között.

A hatóságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vízibusz azért válhatott mozgásképtelenné a Delaware folyón, mert motorja túlforrósodott. A napokban rekord hőség uralkodik a térségben, Philadelphiában kedden 39 Celsius fokot mértek, ezzel megdőlt a korábbi 37 fokos napi rekord.

Chris Herschend, a buszokat üzemeltető Ride the Ducks vállalat elnöke elmondta: nem biztos, hogy tűz ütött ki a járművön, de úgy tudja, túlforrósodás történt. A turista csoport egy tagja arról számolt be, hogy a vízbe merülő kétéltű járműből füst tört elő. Herschend közölte, hogy a II. világháborús kétéltű katonai járművekből átalakított vízibuszok műszaki állapotát naponta kétszer ellenőrzik, és az elsüllyedt járművel "tudomása szerint" szerda reggel még nem volt probléma. A cég egy járműve azonban július elején a parton túlforrósodott, és másik három esetében is ennek jeleit észlelték.

A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) több mint egy hétig fog vizsgálódni a helyszínen, megpróbálják feltárni a baleset minden körülményét, azt, hogy mi okozhatta a végzetes balesetet. A vizsgálat később Washingtonban folytatódik.

Megvizsgálják egyebek között a vízibusz két főből, és az uszály- tolóhajó öt főből álló személyzetének tapasztaltságát és állapotát; az már kiderült, hogy egyikük sem volt alkoholos befolyásoltság alatt. Az NTSB kikérdezi a vízibusz utasait is, és tanulmányozni fogja a rádiós üzeneteket, valamint az esettel kapcsolatban a helyi tévékben közölt videofelvételeket.

Iskolaigazgató: több diák hazajönne

Hansági Károly a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatójaelmondta: a szülőktől tudja, hogy nem egy fiatal szakítaná meg  - eredetileg még két hétig tartó - kinti tartózkodását, s már kapcsolatba is léptek a biztosítóval. Pontos számot vagy arányt nem tudott mondani.

Szerdán ütközött uszállyal a philadelphiai Delaware folyón egy városnéző hajó, amelyen 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is ült. A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vesznek részt. Ennek keretében tettek kirándulást egy vízibusszal, amely egy idő után műszaki hiba miatt megállásra kényszerült, s ekkor a járműnek ütközött egy uszály. 

A vízibusz felborult, az ütközés nyomán vízbe került 37 ember (35 turista és 2 fős személyzet) közül 35 embert sikerült kimenteni. Két magyar fiatal - egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú - eltűnt. A baleset után könnyebb sérülésekkel kórházba szállított tíz turista között három magyar volt; a sérülteket ellátták és kiengedték a kórházból. 

Hansági Károly a két eltűnt magyar fiatalról korábban a szülők kérésére csak annyit mondott, hogy a 16 éves lány a gimnázium jelenlegi, a fiú pedig az iskola volt diákja. 

Az igazgató csütörtöki tájékoztatása szerint a kimenekített gyerekeket két csoportban, egymáshoz közeli házakban helyezték el, hogy együtt könnyebben dolgozhassák fel a történteket.

OLDALTÖRÉS: Amerikai hajóbaleset - Találtak egy holttestet a helyszín közelében

 

 

 

Amerikai hajóbaleset - Találtak egy holttestet a helyszín közelében

Kiemeltek egy holttestet pénteken reggel a Delaware folyóból, közel ahhoz a helyszínhez, ahol egy philadelphiai városnéző vízibusz balesetében két magyar fiatal tűnt el.

Egyelőre azonban nem tudni, hogy az még szerdán eltűnt magyarok valamelyikének holtestéről van-e szó. Mint azt az amerikai parti őrség egyik altisztje, Crystal Kneen elmondta, a megtalált holttestet még nem azonosították, így a hatóságok egyelőre nem tudják közvetlen összefüggésbe hozni a szerdai balesetben eltűnt két magyar ügyével. Kneen hozzátette, hogy nincs információja az áldozat nemére vonatkozóan sem.

A kétéltű vízibuszba, amelynek utasai között egy magyar diákcsoport - 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is - volt, szerda kora délután futott bele egy uszály, nem messze a keleti parti metropolisz Ben Franklin hídjától, néhány perccel azután, hogy a vízibusz műszaki hiba miatt megállásra kényszerült.

Az ütközés nyomán vízbe került 37 emberből (35 turista és 2 fős személyzet) 35-öt sikerült kimenteni, a magyar csoport két tagja, egy 20 éves fiú és egy 16 éves lány azonban eltűnt a balesetben.

A helyi hatóságok azóta is kutatnak utánuk, a folyó fenekére süllyedt vízibuszroncsot azonban egyelőre sem kiemelni, sem átkutatni nem tudták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!