Vivát Huszár! Akadálypályán versengtek a lovas katonák

Harminc huszár táborozott a lovával a sárvári vár parkjában a múlt hétvégén: a Nádasdy Történelmi Fesztiválon rendezték meg a Vivát Huszár! elnevezésű minősítő tornát.

Nagy Ildikó

Akárcsak a nótában, a valóságban is megjöttek a fehérvári huszárok Sárvárra, a Nádasdy Történelmi Fesztiválra. Méghozzá nem csak a fehérváriak: jöttek lovas katonák Pápáról, Sopronból, Sümegről, és persze Szombathelyről.
A Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség immár negyedik alkalommal hirdette meg tagegyesületei számára a Vivát Huszár! minősítő tornát.

- Úgy döntöttünk, hogy Sárvár méltó és megfelelő hely a torna megrendezéséhez, ezért bejelentettük, hogy minden második évben a Nádasdy Történelmi Fesztivál programjaihoz csatlakozva rendezzük meg a szövetség minősítő tornáját  - mondta el Székely Tibor, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke.

A hétvégén harminc lovas katona vert tábort a vár melletti parkban, a fesztiválozók nagy örömére. Már maga a tábori élet is látványos részét képezte a fesztiválnak, az igazi attrakció azonban az akadálypályán megrendezett torna volt. Szombaton az egyesületek csapatai mérték össze ügyességüket és tudásukat, vasárnap pedig egyénileg versengtek a huszárok.

Olyan látványos és izgalmas feladatokat kellett végrehajtaniuk, mint például a törökfej vágás, de a fekete kapun (egy fekete leplen) is át kellett kelniük lovukkal a huszároknak, akik szablyakezelésből is levizsgáztak a két nap folyamán.
A tornán résztvevő huszárok minősítést, az első három helyezett csapat pedig pénzjutalmat kapott a szövetségtől. A fehérvári huszárok végeztek az élen, egyéniben is az ő parancsnokuk győzedelmeskedett.

Megyénket a szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai képviselték a minősítő tornán. A szombathelyi csapat a harmadik helyen végzett. Major Albert, az egyesület elnöke elmondta: a lovak és a huszár egyenruhában feszítő lovasok egyaránt jól viselték a meleget. Némi izgalmat csak a vasárnap virradóra megérkező vihar okozott: a Nádasdy vár parkjában táborozó lovasok szinte vigyázz állásban töltötték az éjszakát.

A lovak ugyanis pánikolós állatok, de szerencsére ők is megváltásként értékelték a vihart követő lehűlést, így másnap már kellemesebb időjárási körülmények között teljesítettek az akadálypályán.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!