Cicelle napok: Szilárdi Béla a Galeria Arcisban

Szilárdi Béla festőművész fantasztikusan színes univerzumait tárta a nézők elé a Cicelle napok keretében Sárváron, a Galeria Arcisba.

Merklin Tímea

Kulturális programok aranyozták be az elmúlt napokban Rum-Zsennye-Rábatöttös háromszögét, a formáció majdnem közepén a Cicelle templommal és a benne rendezett szombati koncerttel.

Aranyháromszög Kulturális Napokat már kilencedszer rendezte meg az anno erre (is) szerveződött azonos nevű társaság. Képi, zenei, irodalmi találkozóik, eseményeik megrendezése mellett azt a missziót töltik be, hogy megteremtsék és éltessék a Békássy-kultuszt, amelyről még mindig nem tudnak elég sokan Vas megyében sem.

Habár ők maguk próbálták a kitörési pontokat megtalálni az Aranyháromszögből, Bécsben, Szombathelyen mutattak be tematikus, meghívásos tárlatokat. Idén egy új, nagyon tanulságos nézőpontot is vettek maguk elé: ami Budapesten nincs bemutatva, az szinte egyáltalán nincs is.

Ezért 2010. tavaszán Békássy-heteket szerveztek a fővárosban, olyan értelemben nagy sikerrel, hogy szakmabeliek illetve az a kulturális közeg, ami számít elég sok  információt kapott arról, mégis mi van itt végeken.

A fiatalon elhúnyt költő, Békássy Ferenc sírját a Cicelle-napokon mindig megkoszorúzzák. A hely karakteres irodalmi emlékhely Vas megyében, mégsem nagyon hallunk arról, hogy legalább osztálykirándulások célpontja volna, hogy lelkes magyar tanárok ide kalauzolnák fogékony és még nagyon befogadó tanítványaikat.
 
Hogy kulturális programok által felragyog az élet ezekben a falvakban ilyenkor, az most Szilárdi Béla sárvári kiállítása felől megvilágítva  látszik leginkább. Itt bizonyosan feltűnik egy kitörési pont (nem csak mint az Aranyháromszögből a Nádasdy-várba kihelyezett helyszín); Szilárdi képein univerzumok nyílnak, fényezi az anyagot a szellemiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!