Elkészült az új városháza Celldömölkön, költözik a hivatal

Elkészült az új celldömölki városháza. A héten szünetel az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban, most mindenki a költözésre koncentrál. Hétfőn már az új helyen fogadják az ügyfeleket.

Nagy Ildikó

Városháza tér 1.: ez lesz az új címe a Gayer parkban felépített új, kétemeletes polgármesteri hivatalnak. 
 
- Az elmúlt harminc évben csak Hévizen és Budaörsön épült új Városháza - mondja Fehér László polgármester, aki érthető büszkeséggel kalauzol végig minket az új épületben. Az új Városháza kívülről is szolíd, emberléptékű éptménynek tűnik: az olasz mészkőlapokkal burkolt épületet hatalmas üvegfelületek tagolják. És bár kívülről nagynak látszik az 1400 négyzetméteres épület, belépve kiderül, hogy a falak egy átriumos parkot fognak közre.

A bejárattal szemben Mecséri Gyula elégedetten barátkozik új birodalmával: az előző épület szűk, sötét portásfülkéje után tágas, világos lakosztály jutott neki az új helyen. Igaz, van még néhány dolog, amivel meg kell barátkoznia: az ajtók működtetését és a tűzjelző rendszer kezelését is meg kell tanulnia.

Az épületben nagy a sürgés-forgás: akárhova állunk, mindenhol úgy érezzük, láb alatt vagyunk. Nem véletlenül: egy hét alatt kell a hivatalt átköltöztetni a régi helyről, iratokkal, bútorokkal, számítógépekkel együtt. A héten több mint tíz tonna iratot kell megmozgatni.

- Készültünk a költözésre. A hivatal dolgozói nem mehettek szabadságra ezen a héten, és a városgondnokság emberei is talpon vannak - mondja a polgármester.

A lépcsőfordulóban aztán összetalálkozunk Bakonyi László egykori boxolóval, akit Cellben Rockyként ismernek.  A Celldömölki Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke önként jelentkezett, mondván: összeszedi a barátait, és jönnek segíteni.

- Ez csak természetes, hiszen közös érdekünk, hogy minél hamarabb végezzünk a költözéssel. Úgy gondolom, nem csak élvezni kell a jót, a munkából is ki kell venni a részünket. Négy embert hoztam magammal - mondja a helyi roma vezető, akinek tetszik az új épület, bár egy kissé szűkösnek találja. De nyilván másképp látja majd, ha a dobozok  eltűnnek a padlóról, és nem egy nehéz páncélszekrénnyel kell forgolódnia a folyosón.

Baranyai Attiláné dr., a város jegyzője akár fel is lélegezhetne, hiszen az ő irodájában már a virágok is a helyükre kerültek. Mégsem lazíthat, hiszen mindig akad valami megoldásra váró probléma.

- A legfontosabb, hogy az okmányirodában hétfőn fogadni tudjuk az ügyfeleket. A város lakói türelmesek, és megértik, hogy a költözés miatt egy hétig nem tudunk az ügyeikkel foglalkozni - mondja a jegyző.

Aztán leballagunk a földszintre, ahol megmutatja azt a helyiséget, amire szinte a legnagyobb szükség volt: az irattárat. A korábbi szűkös, dohos helyen elhelyezett iratok most rendszerezve kerültek fel a könnyedén mozgatható, helytakarékos polcokra.

Az okmányiroda a földszinten kapott helyet, ahol az ügyfelek végre tágas és 21. századi körülmények között intézhetik az ügyeiket. Bekukkantunk még a nagyterembe, ami egyúttal házasságkötő teremként is funkcionál majd. A mozgatható paravánnal két kisebb részre osztható helyiségben üléseznek majd a városatyák. Már itt van az új, U alakú asztal is, amit a megrendeléskor még a jelenlegi, 18 fős testülethez igazítottak.

Hétfőn már az új épületben fogadják az ügyfeleket. Az avatás augusztus 20-án lesz, addigra elkészül a Városháza előtti díszburkolat is. A parkosítással szeptember közepére végeznek. A polgármesteri hivatal eddig a Pannonhalmi Bencés Apátság tulajdonában lévő egykori rendházban működött.

30 ezer embert szolgál ki

A város 2006-ban megkapta a kártalanításért járó összeget, aminek nagy részét lekötötték. Ebből - bruttó 490 millió forintból - épülhetett meg az új Városháza.

A takarékoskodás jegyében úgy döntöttek, hogy csak a bútorok egyötödét cserélik ki újra. Az építkezés során is jelentkeztek nem várt kiadások: a tűzvédelmi előírások szerint például az épületen lévő ablakok 30 százalékának - tűzjelzés esetén - automatikusan ki kell nyílnia.

Az új Városházán Celldömölkön kívül 28 település mintegy 30 ezer lakója intézheti ügyeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!