Földrengés Körmend közelében

Hangos morajlásra, s rengésre riadtak fel péntekre virradó éjjel fél egykor a Körmend és térségének lakói. A rengés csupán pár másodpercig tartott, s a riadalmon kívül más kárt nem okozott. A Richter-skála szerint hármas erősségű földrengést mértek, az epicentruma a várostól nyugatra volt.

Bajdó Bettina

Péntekre virradó éjszaka megmozdult a föld Körmenden és környékén. Az ott élők közül sokan felébredtek éjjel, mindannyian morajlásról és enyhe rezgésről számoltak be. Portálunkon több olvasói hozzászólás is érkezett. Akadt olyan közöttük, aki arról számolt be, hogy nem hallott semmit az éjjel, s volt  olyan is, aki álmából riadt fel arra, hogy mozog alatta az ágy. Elmondása szerint kinyíltak a szekrényajtók, s összekoccantak a poharak is.

Bebes István polgármester is éjjel fél egykor a rengésre riadt fel. - Arra ébredtem, hogy halk morajlást hallok, s enyhén rezeg a föld - mondta a város első embere.  - Először azt hittem, hogy csak rosszul érzem, aztán amikor magamhoz tértem, akkor jöttem rá, hogy földrengés van. Nem volt akkora erősségű, mint 2003-ban, akkor károk is keletkeztek a településen. -

A Körmenden élő Simon család is felriadt éjjel a rengésre. - Éppen negyed egykor ébredtem fel, ránéztem az órára, majd aludtam tovább - meséli Simon Tibor.  - Aztán fél egykor egy nagy dörrenésre ébredtem, s megremegett a fal. Pár másodpercig tartott csupán, de nem tudtam, hogy mi lehetett az oka. Arra gondoltam, hogy a felettünk lakók szekrénysora dőlt össze. -

Nemcsak ő ébredt fel a zajra, hanem felesége is felkelt, s pár hónapos fia, Alex is felsírt a különös jelenségre. Tibor elárulta még, hogy a rengéstől reggelre elmozdultak a falon lévő képek is. Azt azonban, hogy mi is történt éjjel, csak reggel, a munkahelyén tudta meg. 

Péntekre virradó éjszaka, 0 óra 30 perckor a Richter-skála szerint 3,0 magnitúdójú rengés volt Körmend közelében  tudtuk meg Győri Erzsébettől, a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Intézetének munkatársától. Hozzátette: lakossági bejelentés is érkezett a budapesti központi, s a körmendi tűzoltók is tájékoztatták a szakembereket a jelenségről.

- A földrengés által keltett talajmozgást a lakosság is érzékelte, s hangjelenség is hallható volt - folytatta a szeizmológus. - A rengés csupán kisebb ijedtséget okozott, károkról eddig nem érkezett hozzánk bejelentés. Az automatikus meghatározás szerint a rengés epicentruma Körmendtől nyugatra lehetett, ám ezt még pontosítanunk kell. Kisebb utórengések még előfordulhatnak, ám ezeket valószínű, hogy a lakosság nem érzékeli már. -

Az elmúlt napokban több kisebb földrengést is regisztráltak az országban. Miskolcon nyolc kisebb rezgést mértek, a Baranya megyei Sellyén pedig egy napon belül háromszor rengett a föld. Múlt héten pénteken  Zalalövőn is volt két kisebb, érezhető rengés, a tegnapi rengéstől 20 kilométer távolságban. Az akkori  egyik rengés  Richter-skálán mért erőssége 2,7-es volt. Éppen átlépte az érezhetőség 2,5-ös határát.

Kérdésünkre, hogy nem szokatlan-e, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi földrengés van az országban, a szeizmológus így válaszolt:  Nem példa nélküli, hogy pár napon belül többször is reng a föld Magyarországon. 1883-ban például három nap alatt 14 rengést is jeleztek a műszerek. Minden évben van néhány ilyen, a Richter-skála szerint 2-es, 3-as erősségű földrengés, amelyet a lakosság is érzékelhet. A legutóbbi rengésekből nem lehet olyan következtetéseket levonni, hogy megnőtt volna Magyarország veszélyeztetettsége.
 
Nagyobb földrengések Magyarországon

- Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt.

 - 1763-ban a város egyharmada elpusztult, s áldozatokat is követelt a rengés: több mint hatvanan meghaltak.

- Magyarországon a legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én Berhidán, a Balaton északi csücskében volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!