Gennyes agyhártyagyulladás végzett a 16 éves futballistával

Tragikus véget ért egy mindössze 16 esztendős őrimagyarósdi futballista élete: Hegyi Lénárd Koppánnyal egyetlen nap alatt végzett a gennyes agyhártyagyulladás.

Pum András

Nagy volt az öröm tavasszal Őrimagyarósdon: a futballcsapat megnyerte a megyei III. osztály Körmendi-csoportját, és így felkerült a megyei II-be. Ám amíg a harmadosztályban nincs ificsapat, addig a megyei II-ben már kötelező az utánpótlásgárda szerepeltetése. Az őrimagyarósdi vezetők így összetrombitálták a helyi születésű, ám addig más falvakban futballozó fiatalokat - így került haza Viszákról a 16 éves középpályás, az Őrimagyarósdon élő Hegyi Lénárd Koppány is. Az alapozást rendesen végigdolgozó futballista azonban bemutatkozását már nem érhette meg - gennyes agyhártyagyulladás végzett vele. A játékos a körmendi Kölcsey Ferenc gimnázium tanulója volt.

- Augusztus 8-án, vasárnap falunap volt Őrimagyarósdon, ahol természetesen megjelent a falu színe-java, így Lénárd is köztünk volt - mondta Déri Zoltán, az őrimagyarósdi klub elnöke. - Miután Lénárd a buli után hazament, hirtelen felkúszott a láza, de ekkor még hatott a lázcsillapító, a gyógyszer viszonylag rövid időn belül lehúzta a lázat. Másnap délutánra azonban ismét romlott az állapota, megint felment a láza, ekkor bizony már 41 fokot mértek a szülei, akik rögtön mentőt is hívtak. A mentő a szombathelyi kórházba szállította Lénárdot, ahol már annyira rossz állapotba került, hogy egyszer újra is kellett éleszteni. Sajnos éjjel egy órakor Lénárd meghalt. Az csak a boncolást követően derült ki, hogy gennyes agyhártyagyulladás végzett a fiúval, amit egy baktérium okoz. Döbbenetes, hogy mindössze  24 óra leforgása alatt elveszítettünk egy ilyen kiváló srácot. Mert ő bizony - sok mai fiatallal ellentétben - rendkívül udvarias, intelligens, kedves, szerethető kis emberke volt, csak jót mondhatok róla.  Lénárdnak egyébként egy lány-és egy fiú testvére van - utóbbi szintén az őrimagyarósdi ifjúsági csapatban focizik... Mondanom sem kell, nem csak a családot, a focicsapatot, hanem az egész falut megrázta az eset, még mindig a történtek hatása alatt állunk. A hétvégi, Apátistvánfalva elleni meccsen természetesen egy perces gyásszünettel emlékeztünk rá.

 

 - A gennyes agyhártyagyulladásnak több formája is van, akad például fiatalkori változata is - felelte érdeklődésünkre dr. Gasztonyi Ferenc, a szombathelyi Markusovszky kórház kardiológusa. - A konkrét esetet nem ismerem, de a rendkívül gyors lefolyás alapján úgy gondolom, a fiatalember agyában már korábban ott lappanghatott a baktérium. Elvileg bárki megkaphatja, ugyanakkor nem minden ember agyába fészkeli be magát a baktérium. Szerencsére nem túl gyakori betegség, ugyanakkor azt sem mondanám, hogy nagyon ritka. Létezik ellene védőoltás is, és természetesen ha már kialakult a betegség, akadnak antibiotikumok a gyógyítására, kezelésére. Azonban azt elmondhatom, hogy minden szervezet másként reagál az gyógyszerekre. Akad egyébként, amikor elhúzódik az agyhártyagyulladás, és sajnos van, amikor a betegség nem ad időt a gyógyításra...

Hegyi Lénárd emlékvideója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!