Időjárás: hatalmas vihar péntek éjjel (frissítve)

A péntek éjszakai vihar miatt 346 esetben kellett kiszállniuk a tűzoltóknak az országban. Vasban fák dőltek az útra és egy időre le kellett zárni Szombathelyen a Zanati úti aluljárót, mert a tavaly elkészített új csatornarendszer nem bírta elnyelni a temérdek vizet. A legtöbb kárt a vihar Veszprémben, Somogyban és Zalában okozta.

Vas Népe

A péntek éjszakai vihar miatt 346 esetben kellett kiszállniuk a tűzoltóknak az országban, a riasztások száma késő éjjeltől hajnalig több mint a duplája volt egy szokásos egész napi átlagnak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombaton reggel. A legtöbb kárt a vihar Veszprémben, Somogyban és Zalában okozta.

Vas megyében több helyen fák dőltek az utakra. Szombathelyen autók akadtak el a Zanati úti aluljáróban, így azt a  rendőrség le is zárta. Emlékezetes, hogy tavaly októberben heteken keresztül közlekedési káosz volt a környéken, mert csapadékelvezető csatornát építettek.  Ennek ellenére az új csatornarendszer nem bírta elnyelni a temérdek vizet.

Zalaegerszegre felhőszakadás zúdult - olvassa el a zalaihirlap.hu beszámolóját.

A szolgálat megerősítésére egyedül a Veszprém megyei ügyeleten volt szükség a sok hívás miatt.
A tűzoltókat elsősorban fakidőléshez, vízszivattyúzáshoz, épületkárokhoz és villámcsapás okozta károkhoz riasztották.
A legtöbb kárt a vihar Veszprémben, Somogyban és Zalában okozta. Veszprém megyén belül leginkább érintett települések Pápa, Ajka és Veszprém volt.
   
Hajmáskéren villámcsapás következtében kigyulladt 500 szalmabála a volt orosz laktanya területén.

A fővárosi tűzoltók a Budapesten keletkezett viharkárokat felszámolták. 
Egy kiemeltebb esemény volt Pest megyében: Nyáregyháza településen, ahol egy családi ház tetőszerkezetét villámcsapás érte, és kigyulladt. A ház alagsorában vegyesbolt, felette lakótér van. A kiérkező dabasi és monori tűzoltók a ház mellett lévő PB gázpalack tárolóból 76 gázpalackot távolítottak el a tűz közeléből.  A riasztást 1:21-kor kapták meg és 2:15-re már eloltották a tüzet. A ház tetőszerkezete teljes terjedelmében leégett, személyi sérülés nem történt.

 



OLDALTÖRÉS: Elvitte egy óvoda tetőzetét a vihar Veszprémben

OLDALTÖRÉS: Elvitte egy óvoda tetőzetét a vihar Veszprémben



Elvitte egy óvoda tetőzetét a vihar Veszprémben


Leszakította és elvitte egy óvoda teljes tetőzetét az éjszakai vihar Veszprémben, az Avar utcában - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem ügyeletese szombaton az MTI-t.

A megyeszékhelyen mintegy 15-20 helyen dőlt ki fa villanyvezetékre vagy szakadt el a vezeték a nagy erejű vihar miatt - mondta Kővári László. Veszprémben különösen a dózsavárosi területen keletkeztek jelentősebb károk; fák dőltek autókra, közútra, épületekre, illetve elektromos vezetékekre. A városrészben fennakadások voltak az áramszolgáltatásban. 
   


Az ügyeletes tájékoztatása szerint szintén fák dőltek ki utakra, vezetékekre, házakra és autókra Ajkán, Pápán és a környékükön is. Kővári László szerint a három városban - Ajka, Pápa, Veszprém - mintegy 7-8 épület tetejét szakította le vagy rongálta meg erősen a viharos szél.
   
Csetény, Szápár és Kerta községekben villám csapott lakóházakba és melléképületekbe, Hajmáskéren pedig 500 szalmabála égett villámcsapás következtében.
   
A megyei tűzoltóknak az éjszaka folyamán 70 riasztásuk volt - mondta Kővári László, megjegyezve, hogy szinte valamennyi egységük a helyszíneken dolgozik még szombaton kora délelőtt is.


OLDALTÖRÉS: Villám csapott egy házba Székesfehérváron

OLDALTÖRÉS: Villám csapott egy házba Székesfehérváron



Villám csapott egy házba Székesfehérváron

Pénteken késő este villám csapott egy házba Székesfehérváron a Vízaknai utcában. A családi ház hátsó melléképületében kialakított lakrész kéménye a csapástól leomlott, a tetőszerkezet kigyulladt.

A helyszínre a székesfehérvári tűzoltók két gépjárműfecskendővel és a vízszállítóval vonultak, a tüzet majdnem három órás munkával tudták megfékezni. Személyi sérülés nem történt - írja az fmh.hu.




OLDALTÖRÉS: Narancssárga riasztás, zivatarok országszerte

OLDALTÖRÉS: Narancssárga riasztás, zivatarok országszerte



Narancssárga riasztás, zivatarok országszerte



Narancssárga riasztás, zivatarok országszerte

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!