Lerakták a körmendi Szabadság tér új alapkövét

Szerdán délután rakták le a megújuló Szabadság tér alapkövét, bár a munkálatok hónapok óta tartanak. A város megelőlegezte az uniós támogatást, amely immáron tény.

Kozma Gábor

Mielőtt elhelyezték volna a régi városháza előtti, már elkészült térrészen az időkapszulát, projektismertetőt tartottak a beruházásban érintettek a városházán. Elsőként Bebes István polgármester ismertette a több száz milliós felújítás előtörténetét, mondván: már a kilencvenes években felmerült, hogy a régi értékeket megóvandó, a mai kor igényeihez alakítsák a Szabadság teret. 

- Egy város főtere tükörképe az ott élőknek; ezt látják a turisták, ebből vonnak le következtetéseket. Elmondhatom, hogy a mi főterünk az országban a legnagyobb, ha a kisvárosokat vesszük alapul. Nagyon sok ember dolgozott azokon a pályázatokon, amelyek  végül is sikerre vitték a felújítást - hallottuk.

A városvezető eztán a munkálatokról beszélt. Nagy feladat volt a közművek cseréje, régészeti kutatásokat is végeztek. Legelébb az üzletek, a kirakatok előtt újult meg a tér, most következik a zöldek telepítése, a tér végleges arculatának kialakítása. Október 28-ára, a város születésnapjára átadhatják a főteret. De még lesznek utómunkák, így a polgármesteri hivatal mögötti tér, valamint magának a hivatalnak a felújítása. A munkálatokat a ZÁÉV  Zrt. végzi.

A cég termelési igazgatója, Istenes István a kiváló együttműködést hangsúlyozta. Ő is örvendetesnek nevezte, hogy a csaknem 4 évig tartó beruházássorozat végén egy modern, de  régi értékeit megőrző belváros áll majd. A felek ezután aláírtak egy, az utókornak szóló emléklapot, majd elhelyeztek tárgyakat az időkapszulában. Sorrendben a térről korábban készült fotó, a Körmendi Híradó, a Vas Népe aznapi száma, valamint az emléklap, némi aprópénz és egy pecsételt cetli kapott helyet a fémtokban.

A társaság ezután a régi városháza elé vonult, ahol a két férfiú maltert kevert, majd némi segédlettel elhelyezték a fémtokot, illetve a 70 kilós alapkövet. Felcsattant a taps,  mert a ceremónia azt is jelezte: immáron  ténylegesen uniós projektté vált a beruházás.

Eddig ugyanis a város hitelezte a munkálatokat, de az uniós pénz a napokban már lehívható.

Ezt már Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója jelentette ki, aki Bebes Istvánnal együtt aláírta a projekt támogatási szerződését, valamint a vasútállomás II. ütemére vonatkozó megállapodást. Ezzel Körmenden egyszerre öt uniós projekt fut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!