MÁV Vasjármű - Ismét sínre kerül(het)nek

A sok rossz után igazán jó hír is érkezett a MÁV Vasjármű Kft. háza tájáról. Nettó 412 millió forintos ajánlatával a vasi cég nyerte el a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) személyszállító- és teherkocsijainak osztott fővizsgájára, valamint a fényezési munkákra kiírt közbeszerzési pályázatot.

Kiss Tamás

Alapvetően keretösszegről van szó, s majd csak az elkövetkezendő hónapokban derül ki, hogy a 412 millió forintos opcióból valójában mennyi realizálódik, kommentálta a hírt Szij Péter, a szombathelyi és celldömölki egységgel is rendelkező MÁV Vasjármű Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a GYSEV megrendelése nagyon jókor és nagyon jól is jött a nehéz hónapokat maga mögött tudó cég számára.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a vállalkozás amúgy is hektikusan mozgó megrendelői piacának alakulását negatívan befolyásolta egyrészt, hogy a válság miatt a vasúti kocsikkal kapcsolatos gyártási, felújítási és szervizelési megbízások is visszaestek, másrészt, hogy a privatizáció során a MÁV Cargo Zrt. apportba kapta a miskolci járműjavítót, a MÁV-Gépészet Zrt. pedig két járműjavító visszaszervezésével a honi vasúttársaság összes vontatójárműjének és személykocsijának a szervizelésére részben alkalmassá vált.

Az említett cégek korábban konkurensei voltak a MÁV Vasjármű Kft.-nek, az új felállás szerint viszont nem kell versenyezniük a munkákért, azokat közvetlenül megkapják anyacégüktől, s csak a kapacitásukat meghaladó munkát adják tovább. Ilyesmire az elmúlt, recessziós időszakban csak elvétve akadt példa, s a válság nyomán a szombathelyi cég külföldi piacai is beszűkültek.

Az eredmény? Nos, a számok önmagukért beszélnek: a 2008-ban még 5,5 milliárd forintos árbevétel tavaly 3,6 milliárdra csökkent, s ennek egyenes következményeként a 786 fős dolgozói átlaglétszám is jelentős mértékben fogyott, egy év leforgása alatt 370 fővel.

Mint Szij Péter elárulta, a tulajdonosok jóváhagyásával a bajban a menedzsment az előremenekülést választotta, a cég működésének reorganizációja mellett olyan tanúsítványokat szerzett, s befektetéseket indított el, amelyek az egyre szigorúbb előírásokkal körbebástyázott piacon is hosszú távra megalapozhatják a vállalat versenyképességét.
Mások mellett ide tartozik az ISO 14001-es környezetirányítási rendszer kialakítása, a vállalatirányítási rendszer auditjának megújítása, a Európai Magánvasúttársaságok teherkocsi-fődarabjai javításának műszaki auditálása, a hegesztőüzemi audit megújítása, illetve a vasúti kerék-pár fővizsgálatokhoz szükséges technológiai átalakítások, melyek beruházási értéke 190 millió forintot kóstált.

A műszaki, technológiai feltételek javítása mellett a MÁV Vasjármű Kft. menedzsmentje  Szij Péter szavaival élve  azért is minden követ megmozgatott, hogy olyan együttműködéseket alakítson ki, amelyek alapján a cégnek lehetősége nyílik az adódó munkák elnyerésére.

E területen jelentős eredménynek számít a Rail Cargo Hungaria flottamendzsmentjét ellátó az osztrák ÖBB TS GmbH tulajdonába került MÁV Tiszavas Kft-vel (szeptember elsejétől TS Hungaria Kft.-vel) kötött alvállalkozói megállapodás, illetve a MÁV Gépészet Zrt.-vel a BZ ikerkocsik (a honi vasúttársaság által) tervezett gyártási projektjére szóló együttműködési kontraktus.

Szij Pétertől szintén megtudtuk, hogy az AAE svájci magánvasút-társasággal is sikerült bővíteni az együttműködést, s a MÁV Vasjármű Kft. - mint azt az elnyert tender is mutatja - a GYSEV Zrt.-t is kiemelt üzleti partnerként kezeli.

Ez persze korántsem a teljes lista, a vállalkozás ugyanis folyamatosan keresi és kutatja az újabb hazai, de a honi lehetőségek szűkössége miatt még inkább a külföldi üzleti lehetőségeket, s az ügyvezető szerint e tevékenység során igencsak jól jön, hogy a MÁV Vasjármű Kft. tanúsítványai és minősítései nem papír-alapúak, hanem begyakorolt, minőségi folyamatokon nyugszanak.

- A legnagyobb krízisen mára túljutottunk. Az idei évre nulla körüli eredménnyel számolunk, s várakozásaink szerint a következő év is hasonlóan alakulhat. A 2012-2013 körüli időszak lehet majd, amikor az eredményt tekintve komolyabb előrelépésre számíthatunk - zárta mondandóját az ügyvezető.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!