Milyen segítséget nyújt a munkaügyi központ a kismamáknak?

Nem könnyű a gyes-ről, gyedről a munka világába visszatérő anyukák helyzete. A távmunka és a részmunkaidős munkavállalás lehetőségei korlátozottak, de aki szemfüles, találhat támogatást.

Merklin Tímea

A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központban működő EU-s projekt támogatja a munkaerő-piacra történő visszatérésüket. A TÁMOP 1.1.2-es projekt részben átképzéssel, továbbképzéssel fejleszti a fiatal anyukák munkaerőpiaci lehetőségeit (számítástechnika, nyelvi képzések, szakmát adó képzések), részben bértámogatással segíti a foglalkoztatásukat.

- Jellemzően kis- és középvállalkozások vették igénybe ezt a támogatást - tudjuk meg Kiss Gyula projektvezetőtől. - A három megyét érintő regionális TÁMOP-programban 2008. január 1-től 2010. július 31-ig 248 fiatal anyuka vett részt. Közülük 145 fő képzésben volt, 125 foglalkoztatási támogatást kapott. 22 olyan nő volt köztük, aki elvégzett valamilyen képzést, és a foglalkoztatását is támogatni tudták. 103 fő csak foglalkoztatási támogatást kapott. Több mint harminc féle képzést hirdettek a projekten belül.

A program a képzésen és a bértámogatáson kívül komplex szolgáltatást is nyújtott. A humán szolgáltatásként folyamatosan mentor, személyi segítő állt az álláskeresők mellett, míg munkát nem találtak. Ezt kiegészítette a képzésen való részvételt segítő tanácsadás, pályaorientációs, pályaválasztási tréning. A képzéseket befejező résztvevők elhelyezkedését is segítették álláskeresési ismereteket bővítő szolgáltatások nyújtásával. Mindez azt jelenti, hogy hoszan fogják a kezét annak a kismamának, aki a tanulásba, álláskeresésbe  belevág.

- Mikor valaki befejezi az egyéni programját, utána 180 nap múlva megnézzük, mi történt velük, sikeres volt-e a program. Nyomon követjük, el tudott-e helyezkedni illetve még dolgozik-e a nálunk képzett kismama - mondta Kiss Gyula, hozzátéve: a bevont 248 főből 196 fő fejezte be a programot, közülük 180 fő sikeresen, vagyis végzettséget szerzett vagy talált állást. Ez a projekt 94 százalékos eredményességét jelenti, és 6 százalék lemorzsolódást.
Eddig. Mert a program 2011 tavaszán fejeződik be, addig minden résztvevő sorsát nyomon követik.

Kiss Gyula projektvezető azt az erős vitalitást mutató, érdekes adatot is kiemelte, hogy  a kismamák motivációja, munkavállalási hajlandósága nagyobb, mint általában az álláskeresőké: 10 százalékkal magasabb, mint munkaügyi központ programjainak többi célcsoportjáé.

 HOGY VÉDI A JOG A KISMAMÁKAT?

A Munka Törvénykönyvének 90. paragrafusa kimondja, hogy a munkáltató nem szünteti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek  gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság alatt (max. 3 év), de aztán kiderül: rendkívüli felmondással ebben az időszakban is meg lehet szüntetni a jogviszonyt. A 127. paragrafus arról szól: rendkívüli munkára nem vehető igénybe  a nő terhessége megállapításától  gyereke 1 éves koráig. A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló (a gyerek 1-4 éves koráig) csak beleegyezéssel vehető igénybe rendkívüli munkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!