Nyílt nap a Savaria Múzeumban vakoknak és gyengénlátóknak

Közös a világunk, mondja H. Vörös Márta, a Savaria Múzeum munkatársa, aki személyesen is mindent megtesz a tétel bizonyításáért. Az érzékenyítő nyílt nap is bizonyíték.

Ölbei Lívia

Ez itt Európa legnagyobb nagymacskája, a hiúz. A füle végén ott a jellegzetes bojtocska, magyarázza Dankovics Róbert, a múzeum természettudományi tárának munkatársa.

Az állat békésen tűri a simogatást a nemrég megnyílt Predatorok-tárlaton. Az egyik vakvezető kutya is megszimatolja, hogy igazi nagymacska van a közelben  de gyorsan  megérti, hogy ez itt nem a küzdés helye és ideje, és különben is: a hiúz preparátum, nem lenne esélye.

Egyébként pedig a küzdés és morgás helyett most éppen a mosolyokról és  esélyekről van szó.  

H. Vörös Márta projektmenedzser 1996-ban egy amerikai alapítvány Magyarországon megrendezett világkongresszusán találkozott először azzal a felvetéssel, hogy közös a világunk:  épeknek és fogyatékkal élőknek együtt kell boldogulniuk. A múzeumok hosszú ideig a csönd és a zárt vitrinek birodalmaként álltak ellen annak, hogy élményt adhassanak a látássérülteknek.

Az utóbbi években azonban Magyarországon is népszerűvé (szinte kötelezővé) váltak az interaktív, közönségbarát kiállítások. Ehhez a tendenciához jól illeszkedik a speciális igényű (pl. látás-, illetve mozgáskorlátozott)  múzeumlátogatók kiszolgálása is. A vakoknak és gyengénlátóknak elsősorban kommunikációs akadálymentesítésre van szükségük, mondja H. Vörös Márta.

Vas megyében egyelőre Körmend tud szolgálni komplett tapintható tárlattal; a törekvés megvan a bővítésre. A Savaria Múzeum hétfőn először rendezett nyílt napot látássérülteknek; támaszkodva a frissen átadott, korszerű múzeumpedagógiai segédgyűjteményre (Múzeumbogár klub), amely természetesen minden érdeklődőnek áll szíves rendelkezésére. A múzeum megállapodást kötött a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületével - az érzékenyítő nyílt nap az első közös projekt-esemény.
  
A vendégek között itt van a szociális munkás végzettségű Poór Szilvia; születésétől fogva vak. Azt mondja, szereti  természetfilmeket - mi is úgy mondjuk, hogy filmet nézünk - , úgyhogy szívesen járta be a  Predatorok-tárlatot: Nekünk a forma akkor nyer értelmet, ha megfoghatjuk a tárgyakat.

Addig a képzeletünkre hagyatkozunk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!