Parlagfű: eddig 21 esetben szabtak ki külterületen bírságot Vasban

Hazánkban minden ötödik ember szenved a parlagfűalllergiától. Rossz hír számukra, hogy a napokban a parlagfű pollenjeinek a száma eléri a nagyon magas szintet.

Bajdó Bettina

Szinte naponta érkezik olvasói bejelentés szerkesztőségünkbe a megyében lévő, parlagfűvel fertőzött területekről. Olvasóink  a héten Jákról és Szombathelyről jelentettek be parlagfűvel fertőzött területeket, valamint Kőszeg és Velem között is gyomnövénnyel fertőzött részekre bukkantak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Aerobiológiai Hálózatának legfrissebb jelentése szerint már múlt héten is jelentősen megemelkedett a levegőben lévő pollenek száma, s ezen a héten még további emelkedés várható. A hét első napján már jelentős mennyiségű pollent detektáltak a budapesti csapdában, ez jelenleg az éves detektált csúcsot jelenti. A jövő hétre még további emelkedést várnak a szakemberek. Múlt héten Szombathelyen magas szintet detektáltak a parlagfű levegőben lévő pollenjeiből.

A parlagfű irtása az adott terület tulajdonosának a kötelessége, s ennek elmaradása büntetést von maga után.  Külterületen az illetékes megyei növény- és talajvédelmi szolgálatnak, belterületen pedig az önkormányzatok jegyzőinek kell intézkedniük. Káldy János, a tanakajdi Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a földhivataltól eddig 113 jegyzőkönyvet kaptak, ebből 105-öt vettek át.

- Összesen 101 hektáros területet kaptunk a földhivataltól - folytatta az igazgató.  - A 105 ügyünkből 71 esetben el is indítottuk a közérdekű védekezést. Ezeken a területekről a tulajdonos, vagy pedig mi tüntetjük el a parlagfüvet. A bírságolási határozatainkat is elkezdtük kiküldeni. Eddig 21 esetben szabtunk ki bírságot, ebből 1,755 millió folyt be. Mivel minden ügyünk bírsággal végződik, így a pénzbüntetések összege még jelentősen emelkedni fog. -

Az igazgató hozzátette, hogy bár megszűnt az ingyenesen hívható zöld szám, melyre a parlagfüves bejelentések érkeztek, mégis sokszor csörög a telefon a gyomnövény miatt. Idén eddig 14 helyi jelentett be parlagfüves területet.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy ők külterületen vizsgálódnak, belterületen az illetékes jegyzők dolga a parlagfüves területek felderítése. Eddig az állomásra két jegyzői bejelentés érkezett, mindkettő Szombathelyről.

- A tavalyihoz képest  eddig valamivel kevesebb bejelentés érkezett - emelete ki az igazgató, de szerintem az évet körülbelül ugyanannyi lezárt üggyel zárjuk. A területek tulajdonosainak továbbra is védekezniük kell a gyomnövény ellen.  Védekezés legegyszerűbb módja a kaszálás vagy a vegyszeres gyomirtás, s ez azért fontos, hogy a rendkívül allergén pollenek ne kerüljenek a levegőbe. Húszezer forinttól ötmillió forintig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtható az, aki a parlagfű-mentesítésre vonatkozó kötelezettségének nem tesz önként eleget. Továbbá meg kell térítenie a hatósági védekezés teljes költségét is, ami akár több tízezer forint is lehet hektáronként.

 

 

 

 

Címkék#parlagfű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!