Százezer szakképzett külföldit vár Ausztria

Az osztrák társadalom elöregedésének megakadályozásához, a munkaerő biztosítához kormányzati vélemény szerint szükség van a külföldiek bevándorlásra.

Erős D. Zoltán

Ausztriának úgy kell alakítania a bevándorlási politkáját hogy a szakképzettséggel és megfelelő nyelvtudással rendelkező külföldiek telepedjenek le az országban. Ezt az álláspontot Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter. 

Ez a felvetés Ausztriában ismét ráirányította az érdeklődést a kormányprogramban szereplő, úgynevezett "vörös-fehér-vörös kártyára". Az elnevezés az osztrák nemzeti színekre utal, s a tervek szerint a szabályozott bevándorlás eszközéül szolgálna. Ilyen kártyát a szakképzett külföldi  munkavállalók kaphatnak, amely megkönnyíti számukra a munkához jutást, és segítséget jelentene a beilleszkedésben is. Eredetileg már az idén be akarták vezetni, ám  egyelőre még várat magára. De a napirendről nem vették le, ezt mutatja, hogy a külügyminiszter újra foglalkozott az irányított bevándorlás ügyével. Véleménye szerint a hiányszakmákra kellene összpontosítani. A bevándorlókkal szemben támasztott szakmai követelményeken túl igényként fogalmazódik meg egy bizonyos szintű német nyelvtudás, valamint az osztrák jogrendszer tisztelete is.
 
A külügyminszter szerint a következő húsz évben százezer bevándorlóra lesz szükség ahhoz, hogy az osztrák szociális rendszer működőképes maradjon.
 
Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint Ausztriában 138 ezer német él. A volt Jugoszlávia országainak területéről érkezett bevándorlók száma 134 ezer, a törököké 112 ezer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!