Szombathely: a bérlők ezután felújíthatják önkormányzati lakásukat

A szombathelyi önkormányzat lakásbizottságának elnöke egy sor újdonságról számolt be a keddi, városházán tartott sajtótájékoztatóján.

Angyal László

Talán az a legnagyobb újdonság a szombathelyi lakáspiacon, hogy ezentúl a bérlők saját maguk is felújíthatják a lakást, majd az ezzel kapcsolatos költségeket a bérleti díjba beszámítják.
 
Kővári Attila, a lakásbizottság elnöke a városházán tartott tájékoztatóján foglalta össze a tudnivalókat. Az előzményekről már többször beszámoltunk: pénz híján a város területén több mint százötven bérlakás üresen áll, miközben a várólistán lévő szombathelyiek száma egyre gyarapszik.

- A legfontosabb: a rendelet szeptember elsején lép életbe. A bizottság döntése alapján hamarosan pályázatot írnak ki, ebben nagyon sok információt adnak közre. A városi hetilapban, a város honlapján és a polgármesteri hivatalban kifüggesztett listán az adott lakás pontos címe mellett annak fekvése, állapota, komfortfokozata is megtalálható lesz. A Szova Zrt. munkatársai pedig kalkulációt készítenek a felújítás költségeiről.
 
Lapunk kérdésére a lakásbizottság elnöke elmondta: az előzetes számítások szerint egy-egy bérlakás felújításának ára  az 500 ezer forintot meghaladja, és akár hárommillió forintig is felkúszhat. A menetrend a következő lesz: a bizottság kiírja a pályázatot, a nyertesekkel tárgyalásokat kezd a Szova Zrt. a felújításról, majd megkötik az erről szóló kontraktust. Ezután elvégzi a bérlő a munkát, melynek végeztével a városi vagyonkezelő cég megtartja a műszaki átvételt. Amennyiben mindent rendben találnak, akkor a bérlő beköltözhet. Első etapban öt évre szól a kijelölés, de ha nem sikerül fél évtized alatt lelakni a befektetett pénzt, akkor meghosszabbítható a bérleti szerződés. Fontos még, hogy ezek a bérlők nem kaphatnak lakhatási támogatást.
 
Egy  másik  változás, hogy a város megváltoztatta a rendeletét és a MOP (mérnök-orvos-pedagógus) házat szeptember elsejétől nappali tagozatos egyetemi hallgatók is igénybe vehetik.

- Ma már alig hat-nyolc ember lakik a házban, ezen szeretnénk változtatni. Reméljük, vonzó lesz a fiatalok számára ez a szállás, hiszen az albérleti áraknál jóval olcsóbb, egy-egy személy havonta mintegy tízezer forintot fizet a MOP-házban.
 
Kővári Attila megjegyezte, hogy gondoltak a ház teljes felújítására, illetve átalakítására is.
 
Első lépcsőben hat lakást alakított ki a Szova Zrt két helyiség egybenyitásával. Azonban ennek költsége lakásonként mintegy 4,8-5,6 millió forint volt, így pénz híján nem folytatható a program.  

Költségbecslés, renoválás, műszaki átvétel 

Megváltozott az átmeneti szállásokról szóló önkormányzati rendelet is. Ideiglenes jelleggel, legfeljebb további egy évre adható szállás annak, akinek lakását 2008. szeptember 30. után hiteltartozása miatt elárverezték, vagy akinek a kölcsönszerződését a bank felmondta, és a lakását eladta.

Ezután lakbértámogatást kérhet az is, aki nem önkormányzati bérlakásban él. A kérelmezőnek több kritériumnak is meg kell felelnie.

A feltételek között van, hogy érvényes lakásbérleti szerződéssel rendelkezik, és van bérlakás kérelme. Egy korábbi felmérés szerint, ha egy igénylőnek havonta húszezer forintot fizetnek, akkor ez a városnak évi 24 millió forintjába kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!