Új vezérigazgató az erdészet élén

Bugán József a Szombathelyi Erdészeti Zrt. új vezérigazgatója. A cégnek új tulajdonosa van: a Magyar Fejlesztési Bank. Az igazgatóságot pedig megszüntették. Több változás is történt az állami tulajdonban lévő cégek háza táján.

Nagy Ildikó

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. élére új vezérigazgató került: Kronekker József korábbi cégvezetőt Bugán József váltotta a vezérigazgatói székben. Bugán József 1985 óta dolgozik a szombathelyi erdészetnél, vezérigazgatói kinevezésééig a szentgotthárdi erdészeti igazgatóság erdőművelési műszaki vezetője volt. Az erdészetnek azonban nem csak új vezetője, új tulajdonosa is van. A cég esetében eddig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolta a tulajdonosi jogokat. Július közepétől azonban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az új gazda.

Az MFB honlapjáról megtudhattuk, hogy az MFB Zrt. a kormányprogramban meghatározott hatékony és takarékos működés céljából huszonöt hozzá került cég vezetését átalakította. A huszonöt MFB-hez került állami tulajdonban lévő cég közül huszonkettő erdészeti társaság, rajtuk kívül az ITD Hungary Zrt., a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft., valamint a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. cserélt gazdát. A tulajdonosi jogokat ygakorló MFB Zrt. megszüntette a hozzá került társaságok igazgatóságait, annak tagjait pedig visszahívta. Ezzel a változtatással összesen 102 igazgatósági tagság szűnt meg véglegesen. Az igazgatóság jogkörét mostantól mind a huszonöt társaság esetében egyetlen felelős vezető  a vezérigazgató, illetve az ügyvezető  gyakorolja.

A takarékoskodás jegyében a felügyelő bizottságok is megújultak: eddig a huszonöt cégben összesen 108 felügyelő bizottsági tagnak volt megbizatása, amelyhez díjazás és egyéb juttatások is társultak. Az új felügyelő bizottságoknak  mostantól három-három tagja van, akik díjazás nélkül ltáják el feladataikat.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a MFB Zrt. honlapján is hiába kerestük az új felügyelő bizottsági tagok névsorát. Nyiri Pétertől, az MFB Zrt. szóvivőjétől viszont megtudtuk, hogy minden cég esetében  így a szombathelyi erdészetnél is  a bank munkatársai töltik be a felügyelő bizottsági tisztségeket, és azért juttatást, díjazást nem kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!