Úszó Eb 2010: Hosszú és Cseh a zárónapon legyőzhetetlen volt

Hosszú Katinka harmadik elsőségét ünnepelhette, Cseh László pedig 200 után 400 m vegyesen is aranyérmes lett vasárnap a budapesti úszó Európa-bajnokságon! Ráadásul Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid jóvoltából mind a 200 m női pillangón, mind pedig a hosszabbik férfi vegyesszámban az ezüstérem is magyar versenyző nyakába került.

MTI

Hosszú a kontinensviadal legeredményesebb magyarjává lépett elő zárónapi remeklésével (4:10.95 p), hiszen egy ezüst (400 m vegyes), továbbá a 200 m vegyes és a 4x200 m-es gyorsváltó megnyerése után immár harmadik aranyát érdemelte ki. A nagy egyéni rekorddal beérkezett Jakabos (4:12.96 p) tőle alig lemaradva lett második úgy, hogy roppant bátor versenyzéssel a táv nagy részében vezetett.

Cseh a budapesti Eb utolsó - hatodik, az úszó Eb-k történetének pedig a 66. - magyar aranyát söpörte be, mondhatni rendkívüli fölénnyel utasítva maga mögé a teljes mezőnyt, de az ezüstérmes Verrasztó is tetemes előnyt halmozott fel az üldözőkkel szemben. A Kőbánya SC klasszis versenyzője sikerével egyszersmind káprázatos sorozatát is folytatta: megszakítás nélkül, 2004, 2006 és 2008 után 2010-ben is Európa-bajnoki címet szerzett a hosszabbik vegyesszámában. Összességében pedig ez volt a nyolcadik Eb-aranya Csehnek, aki okkal fogadhatta a margitszigeti Széchy-uszoda bő ötezres közönségének vastapsát és hosszas éljenzését.

"Nagyon-nagyon boldog vagyok - nyilatkozott Hosszú. - Három aranyat vártak tőlem az Eb-n, s eleget tettem ennek. A váltóval sikerült kárpótolni a szurkolókat a 200 m vegyes ezüstjéért is. A hajrá előtt azt gondoltam, ez az utolsó 50 méter, itt Budapesten, magyar közönség előtt. Nem hiszem, hogy valaha is fogok olyat érezni, mint amikor kiszálltunk a medencéből."

"Tudtam, hogy nem kell megszakadnom a győzelemért, ez a magyarázata, hogy miért úsztam az utolsó 100-on olyan könnyedén - mondta Cseh. - Ezt az aranyérmet azoknak ajánlom, akik a felkészülés során elviselték a rengeteg hülyeségemet: anyukámnak, apukámnak, a barátnőmnek és edzőmnek, Turi Györgynek."

A kontinensviadal utolsó döntőjében is akadt magyar érdekeltség: a 4x100 méteres vegyesváltóban a hazai négyes - Szilágyi Ádám, Gyurta Dániel, Hős Péter és Kozma Dominik - a nyolcadik helyen végzett 3:38.73 perccel, ami utólag - a németek túl korai váltás miatti kizárása nyomán - hetedik pozícióra módosult.

Összességében a magyar úszóválogatott 13 érmet gyűjtött a sorszáma szerint 30. vizes Eb-n, s évtizedek óta a legsikeresebb földrészközi csúcstalálkozót zárta a 6 arannyal, 4 ezüsttel és 3 bronzzal.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!