A Fidesznek is van hangfelvétele, vesztegetés miatt nyomoz a rendőrség

Keresztapa-dévédéről, hangosan kacagó rendőrökről is szó esett Marton Zsolt és Szakály Gábor, illetve dr. Czeglédy Csaba szerdai sajtótájékoztatóján.

Nagy Ildikó

Két sajtótájékoztatót tartottak szerdán a múlt héten kirobbant, a két szombathelyi fideszes képviselőnek  állítólagosan járó  tíz százalékos jattról szóló hangfelvétellel kapcsolatban. Délelőtt a Fidesz irodában a hangfelvételeken megnevezett két képviselő, Marton Zsolt és Szakály Gábor  fogadta az újságírókat. Tájékoztatójukat rövid közjáték előzte meg: a terembe nem engedték be Németh Gábort, aki az egyik országos napilapban elsőként írt az ügyről.

- Megalapozott  bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy zsarolással összefüggő bűncselekmények szálai  vezetnek az úrhoz - indokolta a döntést Marton Zsolt, aki ismételten leszögezte, hogy politikai megrendelésre készített, hamis és hamisított hangfelvételek nyilvánosságra hozatala útján elkövetett rágalmazásról van szó, aminek büntetőjogi következményei lesznek.

- Leszögezzük: sem én, sem Szakály Gábor, sem tíz, sem öt, sem két  százalékot soha, semmilyen beruházással kapcsolatban nem kértünk, nem kaptunk  - tette hozzá, majd bejelentette, hogy hétfőn egy,  az ügy minden részletét feltáró hangfelvételt juttattak el a Szombathelyi Rendőrkapitányságra, amelyen az ügy megbízói, az ügyet kreáló érintettek beszélgetnek egymással, és próbálnak megzsarolni a hamis hangfelvételekkel kapcsolatba hozott személyeket. A nyomozás érdekeire hivatkozva azonban erről többet nem árultak el.

Csupán annyit, hogy dr. Czeglédy Csaba neve felmerült az ügyben: egy biztos, neki köze van az elkészített, gyártott hangfelvételekhez. - Itt az ideje, hogy dr. Czeglédy Csaba visszategye a keresztapás-dévédéket a polcra - hallhattuk a Fidesz irodában.

A Perintparti-sétányig elhallattszott a rendőrök kacagása  utalt az általa gyerekes próbálkozásnak nevezett, fideszes, immár harmadik hangfelvételre dr. Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester néhány órával később, a városházán megtartott tájékoztatóján, amelyen már Németh Gábor  sőt: a Savaria Rehab Team két érdeklődő munkatársa is  részt vehetett. 

Vesztegetés alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el az MSZP feljelentése alapján a Vas Megyei Főügyészség szerdán - jelentette be Czeglédy Csaba.

A Magyar Szocialista Párt szombathelyi szervezete múlt hét pénteken tett feljelentést a Szombathely Városi Ügyészségnél vesztegetés alapos gyanúja miatt a csütörtökön és pénteken a Népszavában megjelent hangfelvételek kapcsán - idézte fel.

Az alpolgármester a hangfelvételek nyilvánosságra kerülése után, dr. Ipkovich György polgármester által elrendelt vizsgálat eredményét ismertette. Ennek során az önkormányzati tulajdonú Savaria Rehab Team Kft. közreműködésével, alvállalkozók bevonásával megvalósuló építőipari munkákra   elsősorban óvodai, iskolai nyílászárócserékre   koncentráltak.

Dr.   Czeglédy Csaba elmondta: a jobboldali többség döntését követően e munkák esetében nem kellett közbeszerzési eljárást kiírni, az intézmények maguk versenyeztethették meg a cégeket. Az intézményvezetőknek azonban a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának munkatársa  mondta meg, hogy mely cégektől kérjenek ajánlatot. Voltak olyan munkák, amelyeket a Savaria Rehab Team nyert el, majd továbbadta alvállalkozóknak, mégpedig  ugyanazoknak, akiket a  hivatal munkatársa is lediktált az intézményvezetőknek. Kiderült az is, hogy a Savaria Rehab Team garancia nélkül 30 százalék előleget fizetett a munkát elnyert cégeknek. Czeglédy szerint ez a város érdekeivel ellentétes. A feltárt hiányosságok részleteit törvényességi vizsgálat során deríti fel a hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!