A határ két oldalán fekvő városok közös turisztikai lehetősége

Güssing (Németújvár) és Körmend turizmusfejlesztési koncepciója több ponton (Batthyány-örökség, sport, Rába, ökoturizmus) is kiegészítheti, erősítheti egymást.

Kiss Tamás

Kemény fába vágták a fejszéjüket az EU-s támogatást élvező Tourist-Net projektben partner szervezetek, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Burgenlandi Vendégfogadók és Vendéglátók Egyesülete. A felek ugyanis nem kevesebbre vállalkoztak, mint, hogy a térség gazdaságának fellendítése okán összegyűjtik Nyugat-Dunántúl és Burgenland már meglévő, további fejlesztésre, illetve kifejlesztésre érdemes turisztikai ajánlatait, s azokat egybegyúrva, közös marketinggel viszik a nemzetközi piacra.

Nos, mint  Kiss Sándor, a vasi kamara főtitkára a projekt szerdai rendezvényén elárulta: a munka gőzerővel zajlik, s a várakozásoknak megfelelően egyáltalán nem könnyű. Nem egyszerű feladat például meggyőzni az egymással konkurens magyar és osztrák vállalkozókat, hogy összefogva többre mennek. Az eredmények azonban ezzel együtt is biztatóak, egyre többen látják be, hogy a hasonló adottságokkal bíró, sok tekintetben mégis különböző Nyugat-Dunántúl és Burgenland együttműködése kecsegtető.

A projekt égisze alatt szervezett szerdai várostalálkozón ezt erősítette meg Gilbert Lang alpolgármester, aki szerint Güssing a közös kalapba mindenképpen berakná a város az öko-energetikai megoldásai által megszerzett  nemzetközi ismertségét, nívós kulturális rendezvényeit, az élsport csapatai számára is vonzó komplexumát, strandját és persze mindent (várat, zarándokutat, emlékhelyeket), ami a Batthyány családdal kapcsolatosan érdekes lehet. Gilbert Lang a Rába folyó adta sportolási, horgászati, illetve a kerékpárutakra épülő ökoturizmusban rejlő közös lehetőségekre is kitért, s ezzel úgymond nyitott ajtókat döngetett Bebes Istvánnál.

A körmendi polgármester felsorolásában ugyanis szintén szerepeltek a vallási turizmussal, a Rába folyóval és a völgyével kapcsolatos elképzelések, s arra is kitért, hogy a két város egymást erősítő kulturális kínálatát, rendezvényeit is érdemes összehangolni, közös marketinggel megjeleníteni.

Bebes István a sportkapcsolatok fejlesztésében rejlő turisztikai lehetőségekről is szólt, s rámutatott: a két város közös turisztikai koncepciójának összehangolásánál a körmendi MJUS termálpark és szórakoztató központ növekvő vonzerejét is érdemes a figyelem központjába állítani.

Ennek szellemében a felek meg is látogatták az említett létesítményt. Az ekkor már kötetlen beszélgetés során a két város szakemberei több témában konkrét lépésekről is tárgyaltak. A foglalkozás így mindenképpen elérte a célját.

KASTÉLY-VÁR PROJEKT INDULHAT

A várostalálkozó egyik központi témájaként többször is szóba került, hogy a körmendi Batthyány kastély és a németújvári Batthyány vár egymást erősítve vonzhatná a térségbe a történelem iránt érdeklődő turistákat. Csakhogy: a körmendi épület felújítása egyelőre várat magára. Az eszmecserén azonban kiderült, hogy folyamatban van egy közös, osztrák-magyar projekt elindítása, amely nyomán megújulhat, ismét komoly vonzerőt jelentő  épületté válhat  a kastély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!