Ágh Ernőné: Gyökeres átalakítás lesz

Múlt héten Győrben átadás-átvétel volt: megszűnt a regionális államigazgatási hivatal, újra működnek a megyei közigazgatási hivatalok. A Vas Megyei Közigazgatási Hivatal új vezetőjével beszélgettünk. Ágh Ernőné megerősítette: a végső cél 2013, amikor jönnek a kormányablakok.

Angyal László

Ágh Ernőné neve ismerősen csenghet, hiszen fia, Ágh Péter szombathelyi országgyűlési képviselő, egyben a Fidelitas elnöke.

A Vas Megyei Közigazgatási Hivatal új vezetője lassan megszokja, hogy minden médiabeszélgetés ezzel a témával kezdődik: a szakmai múltja a válasz a kinevezését firtató felvetésekre.

- 1985-ben a MÁV igazgatóságnál kezdtem el dolgozni, majd két év vállalati gyakorlat után ,1990-ben  kerültem a Magyar Nemzeti Bank helyi egységéhez. 1992 óta folyamatosan vezetői beosztást töltök be. Az MNB-nél osztályvezető-helyettesként,  majd a Magyar Államkincstárnál osztályvezetőként, igazgatóként, a szervezeti változások után igazgató-helyettesként, irodavezetőként dolgoztam. Az utóbbi években, az Államkincstár regionális irodavezetője és helyi egységének elsőszámú vezetője voltam.

Amikor a kinevezésének híre megérkezett hozzá, az első gondolata az volt: óriási kihívás előtt áll.

- Nagy szakmai feladat vár rám: részt vehetek a magyar közigazgatás gyökeres átalakításában. Megtisztelő és egyben kihívást jelentő ez a munka.

A következő hónapokban, sőt években nem kis feladat vár Ágh Ernőnére: meg kell szervezni megyei szinten a hatékony, ügyfélközpontú közigazgatást.

- Mielőtt részletezném, mit kell elvégeznünk, hogy a végső célt elérjük, szeretném hangsúlyozni a megyei közigazgatási hivatalok ismételt felállításának jelentőségét. Szeptember 1-jétől visszaállt az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése, mely több mint másfél éve szünetelt. Ez alkotmánysértő állapot volt, jogbizonytalanságot okozott. Kiemelném, hogy  minden korábbinál szélesebb hatáskört is kapott az új hivatal a területi államigazgatási szervek koordinálásában.

- Napvilágra került már, hogy január elsejétől a megyei közigazgatási hivatalokra épülő kormányhivatalok állnak fel, melybe a területi államigazgatási szerveket integrálják. 

- Most 33 területi államigazgatási szerv működik. A kormányhivatalba történő szervezeti integráció a szakmai autonómiát nem érinti, az ágazati szakmai irányítás érintetlenül marad. Kiemelt cél az ügykezelés menetének egyszerűsítése, melynek érdekében létrehozzuk az egyablakos ügyintézési rendszert. Ez egyszerűbb, hatékonyabb, takarékosabb ügyintézést jelent. A végső cél az úgynevezett kormányablakok kialakítása, ennek időpontja 2013.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!