Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Őriszentpéter

Őriszentpéteren csak egy jelölt indul, vagyis nincs verseny. A polgármesteri mandátum megújítására pályázó Őr Zoltán szerint csupán egy gyára van a városnak, az Őrségnek, ezt pedig oxigéngyárnak hívják.

Szenkovits Péter

Őr Zoltán 37 éves közgazdász, tősgyökeres őriszentpéteri. Korábban stratégiai tervezéssel, pályázatkészítéssel foglalkozott. 2006 óta a település polgármestere.

- Milyennek ítéli meg Őriszentpéter pénzügyi helyzetét? Köztudott az állam szűkös anyagi helyzete; miként teremtené meg az önkormányzat stabil működését?
 
- Sajnos nem túlzok, amikor azt állítom, hogy egyáltalán nem rózsás. De nyilván köztudott az önkormányzatok szűkös anyagi helyzete is. Önmagában csak a takarékoskodással ez a probléma nem orvosolható. Olyan, helyi adottságokra épülő termelő és turisztikai beruházások indítása szükséges, amelynek szabályozási keretfeltételeit a készülő rendezési terv biztosítja. A stabil működés feltételeinek biztosítása csak közép, ill. hosszú távon lehet reális cél.
 
- Hogyan lehetne további munkahelyeket teremteni, a vendéglátást, a turizmust, a biogazdálkodást miként lehetne még jobban segíteni?

 
- Ez többfrontos küzdelmet jelent, hiszen sokszor a meglévő munkahelyek megőrzéséért is harcolni kell. A munkahelyteremtés és vállalkozásösztönzés hátterét az új Széchenyi-terv, a Leader program és az októberben elkészülő Foglalkoztatási Paktum, mint munkaerő-piaci koordinációs program biztosíthatja. Ez utóbbi kistérségi határokon is átnyúlik, így biztosítva még több lehetőséget a munkahely keresésben. A volt cipőgyár hasznosítása is fontos feladat és lehetőség.
 
- Az idegenforgalmi vonzerőt miként lehetne még növelni, milyen tartalékok vannak még?

 
- Őriszentpéter természeti kincsei a földfelszín alatt is gazdagok. Itt természetesen az 1300 m mélyen található 60 C fok hőmérsékletű termálvízkincsre gondolok, amely jelenleg kiaknázatlan. El kell készíttetni azokat a megvalósíthatósági tanulmányokat, amelyek eldöntik, mire jó, mi lehet a sorsa. A turisztikai szezonalitás ugyanis csak így küszöbölhető ki teljesen. A turisztikai vonzerő-leltár egyébként folyamatosan nő térségi partnereinknek is köszönhetően.
 
- A jövőben az önkormányzat milyen további kapcsolatokat épít majd a kistérség huszonegy falujával, továbbá számít-e a helyi civil kezdeményezésekre?
 
- Az együttműködés eddigi kereteit jelentő Kistérségi Társulás működése hasznos és eredményes volt. Javította az önkormányzatok finanszírozási pozícióit, fejlesztési és működési forrásokat mozgósított, élénkítette a kistérségen belüli kulturális és sport kapcsolatokat. Működéséből profitálhatott a civil szféra is, melynek hangsúlyos szerepe van a kistérség közösségi életében. A kialakult kapcsolatrendszernek értelmezhetőnek kell maradnia a járási rendszerben is. 
 
 - Az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen mit kívánnak tenni közösen azért (is), hogy ne épülhessen meg a határ mellett az osztrák hulladékégető?
 
- Az Őrségben egyetlen egy óriás gyárnak van létjogosultsága, ez pedig az oxigéngyár, amit a térség 60% feletti erdősültsége jelent - mondtam el annak idején is a hulladékégető megépítése elleni tüntetésen Rábafüzesen. Ezzel hitet tettünk amellett, hogy a Szentgotthárdiakkal és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságával vállvetve kiállunk a térség érdekeiért.
 
Egyéni listás települési önkormányzati jelöltek Őriszentpéteren:

Babos Ferenc (független), Fekete Lászlóné (független), Hegedűs Péter (Fidesz-KDNP), Hodászi Gábor (független), Kálmán György (független), Körmendiné Tarrósy Piroska (független), Pfeiffer Tamás (független), Rimán Lászlóné (független), ifj. Simon Sándor (független), Tóth László (független), Vörös Győző (független).
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!