Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Répcelak

Répcelakon két polgármesterjelölt méretteti meg magát a vasárnapi önkormányzati választásokon. Egyikük a jelenlegi polgármester, akinek kihívója most elsőként száll ringbe.

Peltzer Géza

Dr. Németh Kálmán ellenfele Pálla Péter lesz. A jelölteknek bemutatkozásuk során öt, a települést érintő aktuális kérdésre kell választ adniuk. 

Répcelakon a városon átmenő teherforgalom ma még komoly gondot okoz, a fiatalság helyzete és a polgárosodás további feladatai is komoly kihívást jelentenek  így ezek megoldására kértünk javaslatokat a jelöltektől. A városban hosszú ideje két nagyüzem működik, a sajtgyár és a szénsavgyár, de vajon van-e lehetőség további iparosodásra? A helyi üzemek jelenleg kilencszáz embernek adnak munkát, de ez sok-e vagy kevés a városban?  Másképp  fogalmazva:  cél lehet-e itt a további iparosítás, s ha igen, ezt hogyan képzelik el? kérdeztük a két indulót. Az egészségügyi helyzet értékelésére és a lakosság egészségügyi ellátására is rákérdeztünk.

Dr. Németh Kálmán születése óta Répcelakon él. Agrármérnök, 16 éve Répcelak polgármestere, előtte a Kaposfarm Rt. főmérnökeként dolgozott.

Pálla Péter 46 éves, négy éve képviselő, végzettsége gépészmérnök. 20 éve él Répcelakon, egyik fia orvos egyetemista, a másik végzős Pannonhalmán.

- A városon átvezető 86-os forgalma már-már elviselhetetlen. Ön szerint mi a megoldás erre?

Dr. Németh Kálmán: - A Csorna-Szombathely elkerülő út épül. Répcelaknál a környezetvédelmi tanulmány elkészült, folyik az engedélyezési tervek készítése. Nálunk a tervek szerint 2013. december 31-ig épül meg az új út, és most már biztos, hogy gyorsforgalmi út lesz. Az érintett települések lakosságával, polgármestereivel sokat dolgoztunk, hogy erről beszámolhatok. Répcelakon is több megbeszélést tartottunk, volt itt közlekedési államtitkár, Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter is ez ügyben.

Pálla Péter: - Programom része egy olyan mozgalom elindítása, amely legalább a szombati nyugalmunkat visszaadná,azaz a szombati kamionstop visszaállításáért szeretnék lobbizni. Sajnos további hathatós intézkedések csak kormányzati szintről érkezhetnek (pl.: jelentősen megemelt tranzitútdíj, ami az autópályákra terelné a kamionáradatot). Végleges megoldást azonban csak elkerülő út mielőbbi megépülése jelentheti.

- Lehetséges, egyáltalán szükséges-e a további iparosodás a városban?

Dr. Németh Kálmán: - Répcelak iparosodott település. A sajtgyárban a szénsavgyárban, valamint a hozzájuk kapcsolódó egyéb cégekkel együtt mintegy 900-an dolgoznak. Van ipari parkunk, teljes infrastruktúrával ellátott. Már működnek itt vállalkozások, területet nagyon kedvezményesen biztosítunk, és munkahelyteremtő támogatást is adunk. A válság elmúlásával, a kormány által beígért munkahelyteremtés hatására a városvezetés erőfeszítései árán remélem teljesen beépül az ipari park.

Pálla Péter: - Az ipari park területileg és infrastrukturálisan rendelkezésre áll. A további iparosodás feltételei közé tartozik a gyors megközelíthetőség, energetikai kapacitás. Erre esélyt az elkerülő út megépülése, valamint az ipari park elektromos hálózatának korszerűsítése biztosíthat.

- Nem hivatalos források szerint a városvezetésnek nem sikerült megszólítania a fiatalságot. Ön is így látja?

Dr. Németh Kálmán: - Én nem így látom. A fiatalok, kritikusok, de jó a kapcsolatom velük. Két ifjúsági fórumot is tartottunk, a másodikon sokan voltak. Húsz kérdést kaptunk néhány dolgot sikerült tisztázni. Megértették, hogy a PPP konstrukcióban nem építettünk tanuszodát. Az illetékes bizottságunk ülésére a Répce TV-n keresztül meghívást kapnak. A korosztályt érintő intézkedéseket is hoztunk. A lakáshoz jutási támogatást húsz százalékkal emeltük, támogatjuk a nyelvtanulást.

Pálla Péter: - A fiatalságot nem feltétlenül fórumok szervezésével lehet összefogni. Rájuk különös gondot kell fordítani, hiszen k a jövőnk. Gyakorló apaként közvetlenül értesülök az ifjúság problémáiról, elvárásairól. Olyan beruházásokat, programokat tervezek (gördeszkás pálya, koncertek stb.), amelyek kifejezetten a fiataloknak vannak kitalálva. Figyelembe kell venni a különböző korúak igényeit, érdeklődését.

- Hogyan képzeli a további polgárosodási folyamatot a városban?

Dr. Németh Kálmán: - Répcelak polgárosodott település, ebben egyetlen vasi város sem előz meg bennünket. Az itt élő emberek a városi gondolkodás mellett megtartották a falusi emberekre jellemző attitűdöket: közvetlenséget és szorgalmat. Élénk a civil életünk, az itt rendezett  művészeti kiállításokat a még nagyobb városok is megirigyelnék. Magas színvonalú a könyvtárunk is, az újjávarázsolt művelődési ház, az új főtér a szökőkúttal a polgári attitűd további lehetőségének ad teret.

Pálla Péter: - Szlogenem szerint "Beruházó önkormányzat helyett közösségteremtő önkormányzatot!" Hiába a sok beruházás - főtér, művelődési ház, lelátó- , ha ezek nincsenek élettel megtöltve. Nem csak a külsőségekben kell városnak látszanunk. Ezért olyan programok létrehozása a célom, melyek az egész lakosságot megmozdítják. Egyesületeinkkel, egyházainkkal összefogva, őket katalizátorként használva a helyieket olyan közösséggé szeretném formálni, hogy irigyelt dolog legyen lakinak lenni.

- Milyen az itt élők egészségügyi helyzete? Hogyan lehetne ezen tovább javítani? 

Dr. Németh Kálmán: - Répcelakon a halálozási arány az elmúlt tíz évben alacsonyabb volt, mint az országos átlag. Sok olyan egészségügyi szolgáltatás elérhető itt, ami hasonló nagyságú települések zömének nincs: laboratórium, fizioterápia, reumatológia, nőgyógyászat. Mindkét háziorvosunknak műszereket (arteriográf illetve ultrahang) vásároltunk. Rendszeres tüdőszűrésre az önkormányzat kisbuszával is szállítjuk a lakosokat, tervezem, hogy mamógráfiai szűrésre is így történjen.

Pálla Péter: - Képviselőként tudok róla, hogy orvosaink folyamatosan figyelemmel kísérik a lakosság egészségügyi állapotát, erről tájékoztatót kap a város vezetése. Sok millió forintot költöttünk fejlesztésekre (pl.: ultrahang készülék, angiográf). A répcelakiak érdekében a helyi eü támogatása továbbra is elsődleges feladat, hangsúlyozni kell a szűrővizsgálatok, a megelőzés fontosságát. Olyan programokkal szeretném népszerűsíteni az egészséges életmódot, amelyek felkeltik a lakosság figyelmét.

Egyéni listás jelöltek Répcelakon:

Balogh Lászlóné Farsang Erzsébet (Fidesz-KDNP), Biczó Gyula (független), Biró József (független), Bognár Tamás (független), dr. Dömötör János (független), Emmer Gáborné (Fidesz-KDNP), Enginé Kozonits Mária Gyöngyi (független), Horváth Csaba (Fidesz-KDNP), Kiss Mihály (Fidesz-KDNP), Pálla Péter (független), Szabó József (MSZP), Szalai Szabolcs (független), Turai László (független), Varga Sándor (független).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!