Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Sárvár

Ma kezdődő és a következő időszakban naponta megjelenő sorozatunkban a vasi városok polgármesterjelöltjeit mutatjuk be. Az elképzeléseik megismertetésére valamennyiüknek feltettünk öt, az adott várossal kapcsolatos kérdést. Sárváron négyen pályáznak a polgármesteri székre.

Erős D. Zoltán

A hozzájuk intézett kérdésekkel arra kerestük, hogy miképpen ítélik meg a város jelenleg anyagi helyzetét, s milyenek a kilátások. Kíváncsaiak voltunk arra, hogy elégedettek-e az önkormányzat ellátó rendszerének a működésével, s milyen változtatásokat tartanának  szükségesnek.  

Bár a térséget nem sújtja jelentős munaknélküliség, ennek ellenére Sárváron is aktuális feladatot jelent a munkahelyteremtés. Van olyan jelölt, aki erre a iparban, míg más az idegenforgalomban lát további lehetőségeket.

A fürdővárosban megoldásra vár a városi nagyterem ügye is. Ennek hiánya ugyanis télen erőteljesen behatárolják a kulturális programok szervezésének a lehetőségét. Volt olyan vélemény, miszerint ilyenkor az időszaknak megfelelő programoknak kellene nagyobb hangsúlyt kapniuk.

Az elmúlt időszak fejlesztései nyomán Sárvár jelentős lépéseket tett arra, hogy tovább erősítse a fürdővárosi jellegét. A polgármesterjelöltek arról is nyilatkoznak, hogy ezzel kapcsolatban milyen fejlesztéseket tartanának szükségesnek a jövőben. 

Eiveck Péter (Jobbik) 31 éves, közgazdász szakmérnök. Feleségével, lányával Sárváron él.

Kondora István (Fidesz-KDNP) 56 éves, nős, felesége pedagógus. Tanárképzőt és táncművészeti főiskolát végzett.

Rózsa Ferenc (Híd a Jövőnkért Egyesület) 63 éves, mérnöki, nyugdíjazásig az  ipari park üzemeltetési igazgatója volt.

Szabó Lajos (MSZP) Országgyűlési, megyei és helyi képviselőként 20 éve képviseli a megyét, és a várost.

- Hogyan ítéli meg a város pénzügyi helyzetét és mire számít az elkövetkező időszakban?

Eiveck Péter: - Látványos beruházások folynak, melyek a város intézményeinek, épületeinek, utcáinak a korszerűsítését jelenti. A város jelentős hitellel rendelkezik. Sárvár  2010. évi költségvetésével, főleg a hitelfelvétellel nem értek egyet. Az elkövetkező években jelentős veszélyforrás ez a hitelállomány, figyelembe véve a világgazdaság és Magyarország pénzügyi instabilitását. A költségvetést a Jobbik programjának megfelelően egészen más filozófiai alapra kell felépíteni.

Kondora István: - Sárvár pénzügyi helyzete országosan is egyedülálló, mert az elmúlt évtizedben szigorú, és ésszerű gazdálkodást folytatott.  A  legnehezebb időszakban is jelentős fejlődést tudott felmutatni. A pénzügyi stabilitás  továbbra is fennmarad, mert a város fejlődésének és működésének záloga a fegyelmezett gazdálkodás, és tartalékaink erre garanciát adnak. Hiteleink a hosszú távú fejlesztéseket biztosítják. Alapszabály: akkor kell a pénzre vigyázni, amikor van.

Rózsa Ferenc: - Az önkormányzat pénzügyi helyzetét jelenleg stabilnak tartom. A város fizeti számláit,s bizonyos tartalékai is vannak. A gondok legkorábban 2012 évtől várhatók, amikor is a 3 Milliárd Ft fejlesztésekre fordított összeg kamatain kívül a tőkerészt is törleszteni kell. Véleményem szerint erre már 2011-ben fel kell készülni. A megoldás komplex kell legyen, ami egyfelől az intézményi rendszer változatlan fenntarthatóságát, másfelől a törlesztések fizetését garantálja.

Szabó Lajos: - Feszes pénzügyi gazdálkodás folyt az önkormányzatnál, a jövőben is erre van szükség. Fontos, hogy az intézményeinket stabilan tudjuk működtetni, és a városban dolgozó közalkalmazottakat és köztisztviselőket foglalkoztatni. A zajló beruházásokhoz a szükséges önrész rendelkezésére áll. Tudnunk kell, hogyan változik az állami normatív támogatások rendszere az új költségvetésben, ehhez kell igazítani a meglévő és az új intézmények finanszírozását.

- Elégedett-e a város oktatási, szociális és egészségügyi ellátó rendszerével és tervez-e változtatásokat?

E. P.: - Nem értek egyet az iskoláktól való támogatás elvonással. A helyi tantervbe be kell építeni a nemzettudatos gondolkodásra nevelést. Vissza kell adni a pedagógusok erkölcsi, anyagi megbecsülését. A több gyermeket vállaló, dolgozó  szülők segítésére egységes rendszert kell kiépíteni. Az egészséges segélyezetteknél a segélyt közmunkához kell kötni.  Át kell világítani a sárvári kórház működését, meg kell vizsgálni,  a város jövőképébe mely  egészségügy ellátások tartozzanak.

K. I.: - Az  oktatási szerkezete már a 90-es évek végére kialakult, ezen nem kívánok változtatni. A törvényi változások remélem még stabilabbá teszik a rendszert.  Szociális ellátó rendszerünk erősebb az országos átlagnál, itt elsősorban korszerűbb intézmény kialakítása a cél. Az egészségügyben most újultak meg intézményeink, a rehabilitációs központ és a rendelőintézet. Itt a legnagyobb kihívás az alapellátás személyi feltételeinek a megteremtése.

R. F.: - A város oktatási rendszer szerkezete jó, pozitívum, hogy sikerült  a középiskolákat is megtartani. Ugyanakkor a szociális ellátó rendszeren belül szükségesnek tartom egy emelt szinten működő idősgondozó rendszer megvalósítását, az egyház karitatív tevékenységét is felhasználva. Az egészségügyi ellátó rendszerben szükségét érzem egy gyors beavatkozó egység kialakításának, de hosszabb távon  célul tűzöm ki azt is, hogy visszaszerezzük a kórház aktív ágyait.

Sz. L.: - Az aktív kórházi ellátást rehabilitációs ápolás váltotta fel, kialakítottuk az egynapos sebészetet, a térségi rehabilitációs központot, 21. századi színvonalú járóbeteg-szakellátás várja majd a betegeket. A bérlakások számának növelése, az időskorúaknál a szolgáltatások szükség szerinti bővítése a célunk. Az oktatási intézményeket a szakmai színvonal megtartásával biztonságosan működtetjük, az intézményeket a lehetséges pályázati források felhasználásával fejlesztjük.

- Megfelelő-e a városban a foglalkoztatottsági szint? Mely területeken lát lehetőséget új munkahelyek létrehozására?

E. P.: - A foglalkoztatási szint a városban magasabb az országos átlagnál, azonban vannak lehetőségek, amiket ki kell használni annak érdekében, hogy csökkenjen a munkanélküliek száma. A sárvári beruházások során a helyi vállalkozókat kell helyzetbe hozni, illetve be kell vezetni a közmunkaprogramot az egyre növekvő munkanélküliség kezelésére. Támogatni és fel kell lendíteni a helyi mezőgazdaságot és élelmiszeripart, elsősorban családi gazdaságok bevonásával.

K. I.: - A foglalkoztatás jelenlegi szintjével nem vagyok elégedett, pedig  helyzetünk sokkal jobb az országos átlagnál. A gazdaság fokozatos javulásával, az elektronikai- és szerszámgépiparban, már rövidtávon is bővülés várható. Az élelmiszeripar átmeneti bizonytalanság után várhatóan stabilizálódik. Az önkormányzati intézmények munkavállalói biztonságban érezhetik magukat. Új munkahelyek létrejöttére elsősorban az idegenforgalomban számíthatunk.

R. F.: - Egyértelműen nem. A munkanélküliségi ráta magas, az utóbbi évtizedben 3 ezer 500 munkahely tűnt el, ugyanakkor jelentős számban foglalkoztatnak a cégek kölcsön munkaerőt. Olyan szabályozás kell, amely érdekeltté tesz a cégeket  elsősorban a helyiek foglalkoztatásában. Ezt meg kell értetni a cégvezetőkkel, de sürgősen új befektetőket is kell keresnünk. Új munkahelyeket most az iparban kell teremtenünk, mert az idegenforgalom foglalkoztatási képessége alacsonyabb az iparénál.

Sz. L.: - Amíg egy munkanélküli is van, addig nem lehetünk teljesen elégedettek. A gazdasági válság elmúlásával Sárvár kész kell, hogy legyen arra, hogy az önkormányzat sajátos eszközeivel támogassa a letelepedni vágyó vállalkozásokat. Az infrastrukturális fejlesztések nem csak a meglévő, de az érkező vállalkozásokat is segítik a letelepedésben. Az új fejlesztésekkel, a szakképzés igényekhez való igazításával célunk, hogy a vállalkozások piacképes munkaerőt találjanak.

- Télen jelentősen beszűkülnek a városban a kulturális lehetőségek. Ön szerint hogyan lehetne ezen változtatni?
 
E. P.: - A téli időszaknak megfelelő programokat kell szervezni a városban. A karácsonyi időszakban a főtér remek lehetőséget nyújthat egy karácsonyi vásár létrehozásához. A magyar kultúra jelenlétére nagyobb hangsúlyt kell fektetni.  Télen lehetőség nyílna irodalmi, történelmi előadások megtartására. Halaszthatatlan egy az igényeket kielégítő színházterem építése a nagy érdeklődésre számot tartó rendezvények számára, megszüntetve a függőséget az időjárástól.
 
K. I.: - Télen minden város kulturális lehetőségei beszűkülnek, nálunk ez azért feltűnőbb, mert nincs nagytermünk. A megoldás egy nagyterem, amelyet megfelelő pályázat segítségével tudunk megvalósítani. Addig a Nádasdy-vár, és  más intézmények, adta lehetőségeket használjuk ki. A sárváriak és a vendégek azonban télen sem maradnak programok nélkül, a kisebb terek is sok izgalmas produkciót fogadnak, hiszen a kulturális egyesületek belső élete ilyenkor megpezsdül.

R. F.: - Fedett rendezvények szükségesek, ami az adottságok miatt nehéz. Koncertek, sorozatok, kiállítások szervezhetők, Így orgonahangverseny a templomban, kamarakoncert a várban. Elkerülhetetlen egy a lehetőségeket feltáró és a kulturális programokat szervező csapat megalakítása, akik szervesen működnek együtt az idegenforgalom résztvevőivel is. Nincs a városban ádventi hét, vagy vásár  programokkal. Be kell vonnunk Rábasömjént és a környező falvakat is a téli programok kialakításába.

Sz. L.: - Régi problémája a városnak a többfunkciós létesítmény hiánya. A szórakozási lehetőségek bővítéséhez célunk egy ilyen típusú létesítmény kialakítása. Ezt azonban felelősen megígérni csak akkor lehet, ha pályázaton tudunk ehhez forrást szerezni, és a működtetéséhez szükséges költségeket pedig hosszú távon biztosítva látjuk. A beruházás finanszírozásához olyan pályázaton kell indulni, amelynek jelentős a támogatási aránya, és kisebb önrészt kíván.

- A fürdővárosi jelleg erősítése érdekében milyen további fejlesztéseket tartana szükségesnek?

E. P.: - Jobban el kellene különíteni a gyalogos-, közlekedő-, pihenő-, és árusításra alkalmas felületeket.  Szükséges lenne  a zöldfelületi zónák, szökőkutak, vízfelületek mellett a jelenleginél egységesebb kedélyvilágot árasztó utcabútorzat elhelyezése. Biztosítani  kell a zavartalan  gyalogosforgalmat, s az üzletek kulturált üzemeltetését. Nyári szezonban elengedhetetlen az üzletek esti, hétvégi nyitva tartása. Ehhez  szükség van  a helyi vállalkozók támogatására is.

K. I.: - A városépítés, városszépítés igazi gazdasági erőforrása egy fürdővárosnak, ebben  nem tarthatunk szünetet Néhány kiemelt terület, mint a posta mögötti telek, a volt kispiac, a Csónakázó-tó bővítése, rehabilitációja mellett, fontos a csapadékvíz elvezetés megoldása, az úthálózat javítása, bővítése, kerékpárutak kialakítása, a zöld területek védelme, növelése. A stratégiai cél azonban a kiemelt nemzetközi gyógyhely minősítés megszerzése, mindent ennek kell alárendelni.

R. F.: - A gyógyfürdő bővítése után a további fejlesztés itt nem indokolt. A létesítménynek a kialakított kapacitás lehető legjobb kihasználását kell elérnie, s ehhez idő kell. A város infrastrukturális állapota ugyanakkor messze elmarad egy fürdőváros elvárási szintjétől. Fejleszteni kell a vendégvonzó és marasztaló tevékenységet, de nem csak a fürdő  miatt. Ilyenek például a téli programok, de foglalkoznunk kell a többi turisztikai forma lehetőségeinek javításával, köztük a vízi- és horgászturizmussal is.

Sz. L.: - A rehabilitációs központ, az elkerülő út megépítése, a fürdőbővítés, a főtérfelújítás után az apró lépések következnek. Az elkerülő út megépülése nyomán a városközpont az átmenő forgalomtól tehermentesült, ez lehetővé teszi, hogy a főutca új funkciót kapjon. A központ és a fürdő közötti rész is fürdővároshoz méltóvá válik, az elnyert pályázati támogatásból megvalósuló fejlesztéssel. Fontos a szállodaépítés folytatása, ami új munkahelyeket teremthet az itt élőknek.

OLDALTÖRÉS: Minden körzetben hat induló

Az önkormányzati választás sárvári egyéni választókerületi, valamint kompenzációs listás jelöltjei.

Sárvár, 1. számú választókerület:
Lenkei-Faragó Gyula (SE), Németh Zsolt (HJE), Papp József (Fidesz–KDNP), Rövid Norbert (Jobbik), Skriba Roland (MSZP), Tóthné Gróf Cecília Anna (LMP).

2. sz. választókerület:
Baranyai József (Fidesz–KDNP), Gerencsérné Nagy Judit (LMP), György Tamás (Jobbik), Holpert István (SE), Illés Gábor László (HJE), Németh István (MSZP).

3. sz. választókerület:
Dancs Róbert (Jobbik), Máhr Tivadar (Fidesz–KDNP), Nagy László (MSZP), Rózsa Ferenc József (HJE), Szabó Jenő (SE), Vass Lajos Szabolcs (LMP).

4. sz. választókerület:
Dr. Gerbert Ottóné (MSZP), Gergácz Tamás (LMP), Kálmán László (SE), Kampel Oszkár János (Fidesz–KDNP), Dr. Székely Sándor (HJE), Toldi Balázs (Jobbik).

5. sz. választókerület:
Geiger János (SE), Gergácz Ildikó (LMP), Ható Andrea (MSZP), Molnár Sándor (Jobbik), Dr. Szabó Gyula (Fidesz–KDNP), Zentai Róbert (HJE).

6. sz. választókerület:
Dr. Dénes Lajos (SE), Egyed Zoltán István (LMP), Gergely Miklós (HJE), Kiss Zsolt (Jobbik), Szabó Lajos (MSZP), Vinter István (Fidesz–KDNP).

7. sz. választókerület:
Eiveck Péter (Jobbik), Góczánné Bukovics Ildikó Erzsébet (HJE), Kondora István (Fidesz– KDNP), Liszt Kata (LMP), Németh Józsefné (MSZP), Veres Benjámin (SE).
8. sz. választókerület: Bánó Péter Zoltán (HJE), Dr. Dénesné Szemes Tímea (SE), Rövid Péter (MSZP), Salamon Kálmán (LMP), Tóth Sándor (Jobbik), Varga Jenő (Fidesz–KDNP).

Az önkormányzati választás sárvári egyéni választókerületi, valamint kompenzációs listás jelöltjei.

Sárvár, 1. számú választókerület:
Lenkei-Faragó Gyula (SE), Németh Zsolt (HJE), Papp József (Fidesz–KDNP), Rövid Norbert (Jobbik), Skriba Roland (MSZP), Tóthné Gróf Cecília Anna (LMP).

2. sz. választókerület:
Baranyai József (Fidesz–KDNP), Gerencsérné Nagy Judit (LMP), György Tamás (Jobbik), Holpert István (SE), Illés Gábor László (HJE), Németh István (MSZP).

3. sz. választókerület:
Dancs Róbert (Jobbik), Máhr Tivadar (Fidesz–KDNP), Nagy László (MSZP), Rózsa Ferenc József (HJE), Szabó Jenő (SE), Vass Lajos Szabolcs (LMP).

4. sz. választókerület:
Dr. Gerbert Ottóné (MSZP), Gergácz Tamás (LMP), Kálmán László (SE), Kampel Oszkár János (Fidesz–KDNP), Dr. Székely Sándor (HJE), Toldi Balázs (Jobbik).

5. sz. választókerület:
Geiger János (SE), Gergácz Ildikó (LMP), Ható Andrea (MSZP), Molnár Sándor (Jobbik), Dr. Szabó Gyula (Fidesz–KDNP), Zentai Róbert (HJE).

6. sz. választókerület:
Dr. Dénes Lajos (SE), Egyed Zoltán István (LMP), Gergely Miklós (HJE), Kiss Zsolt (Jobbik), Szabó Lajos (MSZP), Vinter István (Fidesz–KDNP).

7. sz. választókerület:
Eiveck Péter (Jobbik), Góczánné Bukovics Ildikó Erzsébet (HJE), Kondora István (Fidesz– KDNP), Liszt Kata (LMP), Németh Józsefné (MSZP), Veres Benjámin (SE).
8. sz. választókerület: Bánó Péter Zoltán (HJE), Dr. Dénesné Szemes Tímea (SE), Rövid Péter (MSZP), Salamon Kálmán (LMP), Tóth Sándor (Jobbik), Varga Jenő (Fidesz–KDNP).

Az önkormányzati választás sárvári egyéni választókerületi, valamint kompenzációs listás jelöltjei.

Sárvár, 1. számú választókerület:
Lenkei-Faragó Gyula (SE), Németh Zsolt (HJE), Papp József (Fidesz–KDNP), Rövid Norbert (Jobbik), Skriba Roland (MSZP), Tóthné Gróf Cecília Anna (LMP).

2. sz. választókerület:
Baranyai József (Fidesz–KDNP), Gerencsérné Nagy Judit (LMP), György Tamás (Jobbik), Holpert István (SE), Illés Gábor László (HJE), Németh István (MSZP).

3. sz. választókerület:
Dancs Róbert (Jobbik), Máhr Tivadar (Fidesz–KDNP), Nagy László (MSZP), Rózsa Ferenc József (HJE), Szabó Jenő (SE), Vass Lajos Szabolcs (LMP).

4. sz. választókerület:
Dr. Gerbert Ottóné (MSZP), Gergácz Tamás (LMP), Kálmán László (SE), Kampel Oszkár János (Fidesz–KDNP), Dr. Székely Sándor (HJE), Toldi Balázs (Jobbik).

5. sz. választókerület:
Geiger János (SE), Gergácz Ildikó (LMP), Ható Andrea (MSZP), Molnár Sándor (Jobbik), Dr. Szabó Gyula (Fidesz–KDNP), Zentai Róbert (HJE).

6. sz. választókerület:
Dr. Dénes Lajos (SE), Egyed Zoltán István (LMP), Gergely Miklós (HJE), Kiss Zsolt (Jobbik), Szabó Lajos (MSZP), Vinter István (Fidesz–KDNP).

7. sz. választókerület:
Eiveck Péter (Jobbik), Góczánné Bukovics Ildikó Erzsébet (HJE), Kondora István (Fidesz– KDNP), Liszt Kata (LMP), Németh Józsefné (MSZP), Veres Benjámin (SE).
8. sz. választókerület: Bánó Péter Zoltán (HJE), Dr. Dénesné Szemes Tímea (SE), Rövid Péter (MSZP), Salamon Kálmán (LMP), Tóth Sándor (Jobbik), Varga Jenő (Fidesz–KDNP).

A sárvári kompenzációs listák jelöltjei

Fidesz–KDNP: Kondora István, Máhr Tivadar, Savanyu Gábor, Vinter István, Varga Jenő, Kampel Oszkár János, Baranyai József, Dr. Szabó Gyula József, Papp József.

Híd a Jövőnkért Egyesület (HJE): Németh Zsolt, Góczánné Bukovics Ildikó Erzsébet, Dr. Erős Anikó Mária, Bánó Péter Zoltán, Varga Károly, Zentai Róbert.

Jobbik Magyarországért Mozgalom: Kiss Zsolt, György Tamás, Molnár Sándor, Tóth Sándor, Dancs Róbert, Eiveck Péter, Toldi Balázs, Rövid Norbert.

Lehet Más a Politika(LMP): Gergácz Ildikó, Egyed Zoltán István, Vass Lajos Szabolcs, Tóthné Gróf Cecília Anna, Gergácz Tamás, Liszt Kata, Gerencsérné Nagy Judit, Salamon Kálmán.

MSZP: Szabó Lajos, Németh József Lászlóné, Németh István, Nagy László, Dr. Gerbert Ottóné, Ható Andrea, Skriba Roland József, Rövid Péter, Enzsöl Róbert.

Sárvárért Egyesület (SE): Geiger János, Lenkei-Faragó Gyula Zoltán, Veres Benjámin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!