Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Vép

Vépen,Varga Gyula jelenlegi polgármester örökébe biztosan új városvezető kerül. A három jelölt egyaránt függetlenként méreti meg magát október 3-án.

Erős D. Zoltán

A település tavaly nyár óta városi ranggal büszkélkedhet, éppen ezért a polgármesterjelölteket arról faggattuk: hogyan hasznosítanák az uniós források adta lehetőségeket, és milyen fejlesztéseket terveznek a még igencsak friss cím, a városi rang megerősítése érdekében. Rákérdeztünk az idősekkel és a nehéz szociális helyzetben levő családokkal kapcsolatos nézeteikre is. A városban számos vállalkozás működik, ezért kézenfekvő volt a kérdés: a polgármesterjelöltek szerint hogyan lehetne segíteni a már meglevő helyi vállalkozókat, továbbá milyen lépésekkel csábíthatóak a városba újabb vállalkozások.


Dancs László 1955-ben született, feleségével és három gyermekével 21 éve él Vépen. Célja a város boldogulása, jövője érdekében munkálkodni.

Kovács Péter  nős,  három gyermekével él Vépen. 12 éve képviselő, négy éve alpolgármester.  Már eddig is több  beruházás szervezésében vett részt.

Tóth Zoltán 50 éves mérnök-közgazdász. Az elmúlt tíz évben egy országos nagyvállalat helyi igazgatóságának belső ellenőrzési vezetője volt.

 

 - Hogyan vélekedik  a város szociális ellátórendszerének működéséről, és milyen fejlesztéseket tervez?

Dancs László: A város szociális ellátórendszerében védőnői hálózat működik. Az időskorúak és a rászorulók szociális közétkeztetése megoldott, de fejleszthető. Jól működik az idősek napközis otthona, amelyet még többen vehetnének igénybe. A gyermek és felnőtt orvosi, fogorvosi ellátás is megoldott, a színvonal az eszközigények megteremtésével  emelhető. Továbbá szűrővizsgálatokra, egészségmegőrző előadásokra van szükség. Fontos a tartósan munkanélküliek bevonása az idősek szociális ellátásába.

Kovács Péter: Városunk szociális ellátása a szociális intézményeink és  a képviselő-testület együttműködése révén megfelelő. A területen dolgozók jól képzettek, és szükség esetén haladéktalanul intézkednek. Ezt a hatékonyságot a jövőben is fenn kell tartani, továbbá gondoskodnunk kell a nehéz körülmények között élő gyerekekről, az egyedül élő idősekről, és a hátrányos helyzetű családokról is. Mindezek mellett   megfelelő pályázati lehetőségek esetén szociális lakások építésére is nagy szükség lenne.

Tóth Zoltán:  A város szociális ellátórendszere jól szervezett, működési feltételei biztosítottak. Az idősek elégedettek lehetnek az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az rászorulók nappali ellátása révén igénybe vett szolgáltatások minőségével. Kiemelt feladatként értékelem az idősek klubjának hatékony működtetését. A gyermekjóléti szolgálat a helyi sajátosságokat megfelelően tudja kezelni. Problémát a rászoruló gyerekek nyári étkeztetése jelent, ennek megfelelő szintű megoldása a jövő fontos feladata.

- A városfejlesztés terén milyen szerepet szán az uniós pályázatoknak, és az Európai Uniótól érkező forrásoknak?

Dancs László: Erőforrásaink a jövőben tervezett fejlesztésekhez nem elegendőek, ezért nagyon fontos lenne olyan csapat felállítása, amelynek tagjai profi módon tájékozódnak a pályázatokról, és kidolgozzák a sikeres pályamunkákat. Az uniós források felkutatása a városi élet minden területén szükséges. Elsődlegesen a közterületek és középületek felújítása, továbbá az oktatás, az egészségügy, a sport és az energiagazdálkodás területén lenne szükség  uniós pénzek elnyerésére, felhasználására.

Kovács Péter: A városi költségvetésben minden évben elkülönítünk megfelelő keretet a pályázati önerőre. Ennek köszönhetően jelenleg is több ilyen pályázat fut Vépen. A jövőben is feladatunknak tartom az uniós források felhasználását, az önkormányzati intézmények fejlesztése, a városi arculat markánsabb kialakítása érdekében, továbbá utak felújítására, kerékpárút építésére, és  a múlt emlékeinek megőrzésére. Megfelelő uniós pályázati lehetőség esetén  munkahelyteremtő beruházást indítanék.

Tóth Zoltán: Mivel településünk várospecsétjén a viasz még meg sem száradt, ezért rengeteg és nagyléptékű tennivalónk van. Nagyon fontos a releváns célok kijelölése, és a pályázati forrásokhoz az önrész biztosítása. Pályázatainkkal elsősorban a gazdaság fejlesztését, élénkítését, az önkormányzati épületek hasznosítását és energiatakarékos működtetését, a turisztikai vonzerő biztosítását, növelését (a szakiskolával közösen) és a közterek városias jellegét biztosító beruházásokat célozzuk meg. 

- Mit gondol a helyi vállalkozások helyzetéről? Tervez-e velük a jövőben szorosabb együttműködést?

Dancs László: A meglévő és leendő vállalkozások lehetnek az igazi mozgatórugói az anyagi források előteremtésének. Meg kell vizsgálni, hogy  milyen lehetőségek vannak új vállalkozások letelepedésére, és hogy  milyen kedvezményeket adhatunk a helyi vállalkozásoknak. Szeretném megteremteni  a vállalkozások folyamatos fejlődésének lehetőségét, hiszen ezáltal több helyi munkaerőt tudnának foglalkoztatni. A közös problémák megoldása érdekében vállalkozói fórumokat szerveznék.

Kovács Péter:  A helyi vállalkozások fontos feladatot látnak el a városi intézmények, az utak, az önkormányzati és közösségi intézmények karbantartása, fejlesztése során. E  téren a jövőben is számítok a segítségükre. Tervezem továbbá egy vállalkozói fórum létrehozását, ahol a helyi vállalkozók rendszeresen, közvetlenül tájékozódhatnak terveinkről, és elmondhatják észrevételeiket, terveiket, javaslataikat. Célom, hogy a vállalkozók érezzék: Vépen érdemes fejleszteni, befektetni. Ezzel városunk vonzóbbá válna.

Tóth Zoltán: Saját vállalkozásunkon keresztül is megtapasztaltuk az önkormányzat és a vállalkozások között kialakult kapcsolati rendszer működési sajátosságait.  Bemutatkozó kiadványomban fogalmaztam meg, és kiemelten fontosnak tartom: helyi és Vépről elszármazott polgárokkal, vállalkozókkal, értelmiségiekkel folytatott párbeszéd kezdeményezése és folytatása...Úgy gondolom, Vép csak globális egység és összefogás árán lesz képes városi rangjának megfelelni, és tovább fejlődni.

- Az elkövetkező négy évben hogyan képzeli el a város intézményhálózatának működtetését, fejlesztését?

Dancs László:  Elsőként nyitott, lakosságbarát önkormányzati hivatal működtetésével, továbbá magas színvonalú óvodai, iskolai oktatással. Az intézményeinkben sajnálatos módon csökken a gyermekek száma, ezért szeretném meggyőzni a szülőket arról, hogy a gyermekeiket helyben járassák óvodába, iskolába. Szükség van az oktató-nevelő munka színvonalának emelésére,  az intézményi eszközállomány korszerűsítésére, továbbá  a szociális gondozói hálózat és a művelődési ház funkcióinak erősítésére.

Kovács Péter:  A város intézményrendszerében az iskola és az óvoda felújítása után a városháza városhoz méltó kialakítását tartom szükségesnek. A magánpraxisban működő gyermek, felnőtt és fogorvosi  ellátást eszközfejlesztési terveikben segítenünk kell. Több intézménynél is  fontos energia-megtakarító beruházásokra van szükség. Egy településtörténeti gyűjtemény létrehozását is tervezem, talán az utolsó pillanatban, amikor még összegyűjthetőek a régmúlt tárgyai, városunk emlékei.

Tóth Zoltán: Mivel több mint tíz évig vezető beosztásokban dolgoztam, ezért úgy gondolom, hogy az ott megszerzett tapasztalatot, valamint az alkalmazott vezetői-irányítói rendszer egyes elemeit hatékonyan és eredményesen fogom alkalmazni, és ötvözni a közigazgatásban is. Bármilyen  fejlesztésről csak a városi igények megismerését követően lehet felelősségteljesen nyilatkozni. 

- Megválasztása esetén, milyen lépéseket tart szükségesnek a városi jelleg további erősítése érdekében?

Dancs László: Fontosnak tartom a városunkba érkező vendégek színvonalas étkeztetésének, elszállásolásának megoldását. A városban évek óta üresen álló épületet ajánlanék fel a fiatalok szabadidős programjaihoz. Célom: a helyben maradás és a letelepedés elősegítése, az úthálózat és a járdák javítása, a városi sportcentrum fejlesztése. A város közösségi életének helyszínéül nagy szükség lenne a sportcsarnokunkra is. A városi jelleg erősítését  jól működő civil szervezetek segítségével képzelem el.

Kovács Péter:  A frissen elkészült városi szabályozási tervhez illeszkedve egy turisztikailag is látványos és érdekes, a városközponttal részletesen foglalkozó tervet kell létrehoznunk, együttműködve a lakókból szervezett civil fórummal. Lépéseket kell tenni a vendégváró és vendéglátó városmag kialakítására. A városon átmenő teherforgalmat minimalizálni kell! Rendezvényeinknek, a városban történt eseményeknek nagyobb nyilvánosságra van szükségük, hogy a turistáknak érdemes legyen itt megállniuk.

Tóth Zoltán: Szükség van minél több szórakozási, sportolási és kulturális lehetőségre. Fontosnak tartom a pihenőparkok, sétányok kialakítását, melyek a lakók pihenését szolgálnák. Nem  feledkezhetünk meg a közrend és a környezet védelméről sem. Előbbi esetén a térfigyelő kamerarendszer kialakítása,  a rendőri felügyelet erősítése a cél. Utóbbinál a háromfázisú szemétgyűjtést tartom fontosnak. A turizmus fellendítése érdekében az Erdődy-kastély hasznosítása, és  sportcsarnok létesítése  a célom.

Egyéni  jelöltek Vépen   

Hat önkormányzati képviselői helyre összesen huszonegy jelölt pályázik. Érdekesség: a három polgármesterjelölt képviselőként is indul.
Balikó Ferencné (független), dr. Csanaki Miklós Jánosné (független), Cser Ferenc (független), Dancs László (független), Derdák Attila (független), Dömötör Gábor (független), Kajtár Tamás János (független), Kiricsi Miklós (független), Kóbor Attila (független), Kovács Péter (független), Lajosné Németh Viktória (független), Mezei Péter Győző (független), Soós László Ferencné (független), Szijártó Róbert (független), Szijj Vilmos György (független), Tóth Zoltán László (független), Török Sándor (független), Vajkovics János (független), Varga Gyula József (független), Virágh Árpád (független), Zátonyi Zoltán Márton (független).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!