BKV-ügy: meghosszabbították Hagyó Miklós előzetes letartóztatását

November 17-ig meghosszabbította Hagyó Miklós volt budapesti főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

MTI

A bíróság honlapján megjelent hétfői közlemény szerint az ügyben széles körű nyomozás folyik, számos tanúkihallgatás, szembesítés és egyéb nyomozati cselekmény még hátravan, továbbra is reális veszély a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolása, és így a bizonyítási eljárás megnehezítése. A végzés nem jogerős.
   
Hagyó Miklóst a többi között bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják.
   
A volt szocialista főpolgármester-helyettest május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, miután a választásokat követően megszűnt a mentelmi joga. Május 14-én gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették.
   
A gyanú szerint Hagyó Miklós közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek arra, hogy a közlekedési cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével vagy tanácsadással összefüggésben. Augusztus végén zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.
   
A BKV-val kapcsolatos ügyekben tavaly kezdett nyomozni a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A botrány akkor pattant ki, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgatónak 2008 márciusában - prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést fizettek ki, ezután pedig havi 1,2 milliós fizetéssel tovább foglalkoztatták.
   
A rendőrség nyomozást indított több BKV-s szerződéssel kapcsolatban és meggyanúsította Regőczi Miklós volt kommunikációs vezérigazgató-helyettest, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt, valamint Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját.
   
A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság is nyomoz egy vesztegetési ügyben, amelyben érintett a BKV volt jogi igazgatója, Sziebert György, illetve Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport egykori jogi igazgatója. Sziebert Györgyöt 2009. december 4-én egy mélygarázsban fogta el a rendőrség, amint éppen egy szerződésből visszamaradt pénzt adott át a gyanú szerint.
   
A BKV-ügy egyes szálainak felderítését ez év május 21-én a Központi Nyomozó Főügyészség vette át.

OLDALTÖRÉS: Szembesítés: Baloghnak halálfélelme volt Hagyótól

Szembesítés: Baloghnak halálfélelme volt Hagyótól

Szembesítés: Baloghnak halálfélelme volt Hagyótól

Szembesítés: Baloghnak halálfélelme volt Hagyótól

Szembesítették a BKV volt vezérigazgatóját az MSZP volt főpolgármester-helyettesével, Balogh Zsolt szerint Hagyó Miklós azzal fenyegette, hogy aki nem áll be a sorba, annak el kell vágni a torkát; a volt főpolgármester-helyettes mindent tagadott és hazugsággal vádolta Balogh Zsoltot - írta hétfői számában a Magyar Nemzet a szembesítési jegyzőkönyvre hivatkozva.

"Halálfélelmem volt tőled, Miklós" - mondta Balogh Zsolt a lap birtokába jutott rendőrségi szembesítési jegyzőkönyv tanúsága szerint a múlt héten Hagyó Miklósnak.
   
A lap szerint Balogh Zsoltnak rendszeresen be kellett számolnia Kocsis Istvánnak, a BKV új vezérigazgatójának tevékenységéről Hagyó Miklóséknak.
   
A dokumentum szerint szeptember 14-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Teve utcai épületében történt a szembesítés, amelynek célja a két gyanúsított vallomásában mutatkozó ellentétek tisztázása volt.
   
A lap azt írta, hogy a találkozó elején Hagyó Miklós súlyos egészségkárosodásáról beszélt, Balogh Zsolt pedig arról, hogy a mai napig tart a volt szocialista politikustól.
   
Balogh Zsolt arról is beszélt, hogy Hagyó Miklós és titkárnője, Horváth Éva rendszeresen beszámoltatta arról, hogy "mit tesz és mit nem" Kocsis István. Állítása szerint egy 2009-es vacsorán előkerült egy olyan 20-30 oldalas jelentés is, amely azokat a témákat tartalmazta, amelyeket Kocsisra nézve terhelő szándékkal állítottak össze. Hagyó Miklós azonban leszögezte: soha nem kért Baloghtól semmi olyat, amivel a BKV-nak vagy Kocsisnak ártott volna - írta a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik