Büki Kóczán-ház: harmadszor írnak ki pályázatot a felújításra

Hiába a régen várt támogatás, továbbra sem kezdődött meg a Kóczán-ház felújítása Bükön. Az önkormányzat immár harmadszor ír ki pályázatot a műemlék épület kivitelezésére.

Tersztyánszky Krisztina

Mint azt már korábban megírtuk, a büki önkormányzat hosszú évek óta harcol  a Széchenyi utcában levő népi műemlék épületért. Miután sikerült a tulajdonjogot megszerezni, eredménytelenül pályáztak a felújítására. Saját erőből kellett több millió forintot fordítaniuk az állagmegóvásra, ha nem akartak örökre búcsút mondani az értékes épületnek. Időközben elkészültek a leendő tájház kiviteli tervei. Ennek megfelelően a házat eredeti állapotában fogják helyreállítani, zsúpfedéllel, döngölt padlóval, kemencével, korabeli nyílászárókkal. A helyiségekben helytörténeti gyűjtemény kap majd helyet, melynek gyűjtése már megkezdődött.

Ez év elején úgy tűnt, végre fordulat áll be Kóczán-ház ügyben, sikerült ugyanis tizenkétmillió forintos vidékfejlesztési támogatást nyerni. Most viszont kiderült, nem is olyan egyszerű kivitelezőt találni. A büki önkormányzat köteles közbeszerzési eljárást lefolytatni.

Nem minden nagy árbevételű építőipari cég van szakmailag minden szempontból felkészülve népi műemlék helyreállítására, zsúpozásra, sarazásra. Azok a kisebb kivitelezők viszont, akik el tudnák végezni ezt a munkát, nem rendelkeznek a közbeszerzési eljárás által megkövetelt feltételekkel. Így már két pályázati kiírás is eredménytelenül zárult.

Az önkormányzat most harmadszor is kiírja a pályázatot. Abban bíznak, hogy mivel szeptemberben módosult a közbeszerzési törvény, így most nem kell hirdetményes eljárást közzétenni, hanem élhetnek a meghívás lehetőségével. Ha ezúttal sikerül kivitelezőt találni, kora tavasszal megkezdődhetnek  felújítási munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!