Celldömölk: dísztér és park az orosz temető helyén

Új közösségi teret avattak csütörtökön Celldömölkön: a felújított első világháborús emlékmű mellett pihenő- és játszópark épült, az iskola előtt pedig buszöblöket alakítottak ki.

Nagy Ildikó

A helyi gyűjtők bronzérméiből készült a buzogányMintegy 50 millió forint pályázati támogatásból és több mint hétmillió  önkormányzati forintból alakították ki a Városi Általános Iskola melletti teret, alig fél év alatt.  Mint azt lapunkban is megírtuk, a kisiskola előtt lévő orosz temető sírjait a ynáron exhumálták, a katonák maradványait pedig az egyházi temetőben helyezték örök nyugalomra. Az egykori temető helyén díszteret, pihenő- és játszóparkot alakítottak ki. Felújították az első világháborús emlékművet,  Illés Erika szobrászművész közreműködésével. Szép példája a helyiek összefogásának, hogy az emlékmű talapzatán lévő szobor egyik alakjának kezében lévő buzogányt a helyi honismereti kör tagjai által felajánlott bronzérmékből készítették.

- A beruházás részeként buszöblöket is kialakítottak az iskola előtt. Nagy szükség volt rájuk, hiszen ahogy azt az avatóünnepségen Fehér László polgármester is elmondta, a 14 település gyermekeit befogadó iskola 1100 diákja közül 370 bejáró. Az új buszöblöknek köszönhetően az érkezésük és a hazaindulásuk is biztonságos körülmények között történhet, a parkban pedig padokon, valamint egy tágas és fedett építményben várakozhatnak.

A délutáni avatóünnepségen a polgármester ünnepi beszéde után a történelmi egyházak képviselői megáldották a város új közösségi terét. Ezután az  önkormányzat, valamint a helyi egyesületek képviselői helyezték el koszorúikat a felújított első világháborús emlékmű talapzatán. Az ünnepi műsorban a versmondó Patyi Violetta, a Városi Általános Iskola diákja, valamint a Kemenesalja Néptánccsoport tagjai működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!