Gyilkos galóca: a kalap fele is halált okozhat

Egy 25 éves fiatalember meghalt gombamérgezés miatt. A baj abból fakad, hogy sokan nem kérik ki gombaszakértő véleményét, s a közkeletű hiedelmekre hagyatkoznak. Hitek és tévhitek gombaügyben.

Bajdó Bettina

Mint azt megírtuk, egy 25 éves alsóújlaki fiatalember meghalt gombamérgezés miatt, édesanyja pedig életveszélyes állapotban fekszik a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban. Öt hozzátartozójuk ugyancsak kórházban van a gombából készült étel miatt, az állapotuk kielégítő. A család azt hitte, hogy galambicát talált az erdőben, később derült csak ki, hogy gyilkos galócát ettek.

Kalauz József gombaszakértő szerint minden ilyen eset elkerülhető lenne, ha a gombázók elvinnék vizsgálatra a gombákat.

- Úgy vélem, hogy már az általános iskolában meg kellene tanítani a gyerekeknek, hogy melyek a mérgező gombák, vagy legalább azt, hogy néz ki a gyilkos galóca - mondja Kalauz József. - Nem a tanárokat okolom, hanem úgy vélem, ez az  oktatási rendszer hibája. Én azt tanácsolom, hogy  mindenképpen mutassuk meg  a gombát egy szakértőnek. Sokszor ugyanis a mérgező gombák nagyon hasonlítanak az ehetőkhöz. Több ehető fajnak akad mérgező társa, amely megtévesztésig hasonlít rá. A legjobb példa erre a piruló galóca és párja, a párduc galóca.

Amíg beszélgetünk, folyamatosan adják egymás kezébe a kilincset a gombázók. A kosarakban lévő gombák közül jó néhány kerül a mérgezők közé.

- Sokan azt hiszik, hogy ahol ehető gombát találtak, ott csak ehető nőhet ismét - folytatja a szakértő. - Pedig ez egyáltalán nem így van. Láttam már olyat, hogy kivettem egy ehető gombát a földből, s ott volt közvetlen mellette egy mérgező egyed is. Nagyon sokféle mérgező gomba van, az emberek a töredékét nem ismerik. Naponta körülbelül 60-80 gombázó jön be hozzám a kosarával, s a gombák nagy részét azonnal ki kell dobnom. Maguk is meglepődnek azon, hogy a kidobott fajták nem ehetőek. Elterjedt tévhit, hogy az a gomba, melybe belekóstolt egy állat, az nem mérgező. Ez nem így van. Az állat ugyanúgy megbetegszik tőle, de mint az embernél, úgy az állatnál is van lappangási idő, addig míg a tünetek elő nem jönnek.
 
Szombathelyen egyébként a vásárcsarnokban várják a képzett szakértők a gombázókat: hétköznaponként 13, szombaton 12, vasárnap pedig 11 óráig. 

A KALAP FELE IS HALÁLT OKOZHAT

A  halálos gombamérgezések nagy részét a gyilkos galóca okozza világszerte.  Becslések szerint mintegy 30 gramm, azaz egy kifejlett kalap fele elegendő a gombából ahhoz, hogy egy felnőttet megöljön. Számos ország szakhatósága emiatt még a gomba érintésétől is óva int, nem beszélve a más étkezésre szánt gombafajokkal egy kosárban történő tárolásról. Sajnos a gyilkos galóca hatóanyagai sem főzés, sem fagyasztás, sem tartós szárítás hatására nem bomlanak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!