Megérkeztek Savaria új polgárai (képgalériával frissítve)

Megérkeztek az első gólyák a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjába. Már szerda este elkezdődtek az idei gólyatábor programjai, az elsőéves hallgatók közül többen is szoros barátságokat kötöttek. A gólyatábori rendezvények között csak egyetlen hivatalos program volt: az ünnepélyes tanévnyitó.

Bajdó Bettina

Már szerda este benépesült a Savaria Egyetemi Központ, megérkeztek ugyanis az elsőéves hallgatók. A felsőbb évesek számtalan programmal kedveskednek a héten az elsősöknek, az idei gólyatábor a foci vb-emlékeire épül. A szervezők garantált szórakozást ígértek a fiataloknak, hiszen a négy nap alatt megismerhetik csoporttársaikat, értékes ajándékokért versenyezhetnek, betekinthetnek az egyetemi klub életébe, felfedezhetik a város legjobb helyeit, barátokat szerezhetnek, s főként jókat bulizhatnak. A programok szerda este hatkor kezdődtek, a gólyatábori programokra Dj-kel hangolódhattak rá a fiatalok.

A gólyatábor egyetlen hivatalos programja az ünnepélyes tanévnyitó volt, ez pénteken délelőtt 11 órakor kezdődött a művelődési és sportházban. Az elsőéves hallgatókat prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes köszöntötte.

- Bizonyára a bátorság, az elkötelezettség és a tudásvágy biztatta az elsőéves hallgatókat, hogy ide, az ősi Savaria földjére, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjába kérték felvételüket - folytatta az elnök.  - Helyesen döntöttek, hiszen most, a mai ünnepségen a város és egyetemünk polgárai lesznek. Jóleső érzés tartozni valahová, egy közösséghez, egy városhoz, amely mindig befogadja az ide érkezőket. Ünnepségünk a szombathelyi felsőoktatás történetének ötvenegyedik tanévnyitója. Fél évszázad már mögöttünk van.  A világ történelméhez képest ez nem nagy idő, csupán 18 ezer 250 dolgos hétköznap és néhány tucat ünnep.

Az elnök hozzátette: az új tanévben számos feladat vár az intézmény oktatóira és hallgatóira. Célként tűzték ki, hogy legyen az egyetemi központ a tudás, a tudomány, a színvonalas oktatás elkötelezettje. Akkreditáljanak további mesterszakokat, s stabilizálják a gazdálkodást.

- Az önök érkezésével egy új félévszázadot kezdünk, meg vagyok győződve róla, hogy sikeresen - emelte ki az elnök.  - A gólyatábor rendezvényein már találkoztunk, én már megkedveltem önöket. Önök az ország minden részéből és határainkon túlról is érkeztek. Kívánom, hogy a szülőföld szeretete mellett találjanak otthonra itt, Savaria földjén.
 
Az elnök köszöntő szavai után fogadalmat tettek az elsőéves hallgatók. Megfogadták, hogy az egyetemes emberi kultúra értékeit képességeik szerint megismerik és elsajátítják, valamint a hivatásukra a legjobb tudásuk szerint felkészülnek. Az eskütétel után prof. dr. Gadányi Károly az egyetemi polgárrá fogadás szimbólumaként két elsőéves hallgatónak felkötötte a nyakkendőt és a sálat. Ezt követően dr. Ipkovich György polgármester is köszöntötte a város új polgárait.

- Egy egyetemi város polgármesterének számos kötelezettsége van - kezdte beszédét dr. Ipkovich György, ezek közül két nagyon fontosat emelnék ki. Az első a csendrendelet feloldása a gólyatábori napok ideje alatt. Ezt már meg is tettem. A második, hogy a város polgáraivá fogadjam önöket. Szombathely lesz a diákéveik helyszíne, a városban töltött időre életük végéig emlékezni fognak. Vegyék birtokba a várost, látogassák a nevezetességeinket. Kívánom, hogy szövődjenek szerelmek, s szülessenek gyermekek, mert nekünk sem mindegy, hogy gyarapszik-e a város. Szerezzenek tudást az egyetemen, melyet akár Savaria földjén is gyarapíthatnak. - Az egyetemi polgárrá fogadás jelképeként a dékánok kezet fogtak az elsőéves hallgatókkal.

Az ünnepség után ismét kezdetét vette az önfeledt szórakozás. A fiatalok a sörkert felé vették az irányt, ahol ingyen gulyást osztottak, majd véradásra szólították fel a gólyákat. Este Aranyosi Péter stand up comedy-műsora várja az érdeklődőket, majd a Lunchbox koncertjével és persze bulival zárul az este.

A programok szombaton is folytatódnak, idén is megrendezik a hagyományos Savaria túrát, a tradicionális városi vetélkedőt, melyen a fiatalok megismerkedhetnek Szombathely nevezetességeivel. Este tíz órától az udvar nagyszínpadán az Ocho Macho ad koncertet.

A szervezők vasárnapra  is gondoskodtak programokról: lesz főzőverseny, vizifoci, röplabda, de bárki kaphat frissítő masszázst is. A gólyatábor koncertekkel ér véget: fellép a Folkfree, a Fiesta, majd Dj Shepherd zárja az estet.

Sok az  új hallgató 

- A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában a sikeres felvételi eljárások alapján idén 1792 hallgató kezdheti meg a tanulmányiat

- A legtöbben, azaz 695-en a természettudományi karon kezdik meg tanulmányaikat. 523 hallgató a bölcsészettudományi és 574 diák a művészeti, nevelés és sporttudományi karra nyert felvételt

- Az intézmény történetében ez a harmadik legmagasabb felvételi létszám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!