Megy a szekér a Boglyával

A 16. Boglya-tábor záró koncertműsora bekerült a Magyar Televízió vasárnapi műsorába. A népzenei együttes tagjai fognak tanítani a 2011. szeptemberében induló népzenei tanszakon a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában.

Merklin Tímea

Az ország minden részéből jöttek résztvevők a velemi Alkotóházban megrendezett 16. Boglya-táborba. Egerből, Tóalmásról, Veszprémből, Győr-Sopron, Vas, Zala megyéből valók voltak a felnőttek és gyerekek, 7-40 éves kor között.  Az országos hírű táborba az utolsó két napon ellátogatott Horváth Szilárd is, az MTV1 műsorvezetője, aki meghallotta a táborzáró koncertet, és azt mondta, kell a műsorába.
 
- Nehezen tudtunk időpontot egyeztetni, mert sokfelé hívnak bennünket, de végül is nagyon szép volt, hogy velünk kezdte a Magyar Televízió a Magyar Dal Napját - mondja Földesi János, a Boglya Népzenei Együttes vezetője.- Harmincöt népzenész muzsikált együtt élőben a tévé stúdiójában, főleg a Boglya-tábor résztvevői, de vittünk tanítványokat a Bartók Béla Zeneiskolából is, ahol 14 éve működik alapfokú népzenei oktatás. A műsorunkban Küküllőmenti pontozó csárdás és szökő, Ördöngősfüzesi táncmuzsika, Gyimesi lassú és sebes magyaros, Somogyi ugrós és friss, Magyarpalatkai szökős és sűrű csárdás szerepeltek, vagyis mindaz, amit a táborban tanultunk. E táborosok jelentős része a Szárazfa Nyugat-Dunántúli Regionális Egyesület által rendezett táborban is ott voltak, tehát kétszer egy hetet tanítottunk végig a feleségemmel, Rózsával. A megyei önkormányzat biztosított számunkra két buszt, amivel elutazhattunk Budapestre.
 
A Boglya zenekar a napokban megint Budapestre utazott, hogy más vasi népzenészekkel együtt bemutassák Daloló őszikék című közös műsorukat a Polgárok Házában. Szeptember végén Pécsett lépnek fel a Határon Túli Magyarok Világtalálkozóján, ahol egy strassburgi és egy őriszigeti néptáncegyüttest kísérnek. Szeptember 26-án a szombathelyi Fő téren a Mangalica Fesztivál vendégei lesznek. Októberben külföldre utaznak.
 
Hosszú, kitartó előkészítő munka eredményeként 2011 őszén elindul a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában a népzenei tanszak, ahol a Boglya együttes zenészei tanítanak majd. A népzenész szakképesítést nyújtó oktatás legjobbjai a zeneakadémia népzene tanszakán folytathatják tanulmányaikat, mely utóbbi négy éve működik.
 
- A középiskola elvégzése már egy olyan szint, hogy a fiatal zenész már képes önálló koncertek megtartására, hagyományhű népzenei együttes kísérésére, táncház tartására, mert addigra tudják a magyar nyelvterület valamennyi táncát. A tananyagban benne van Felvidék, Gyimes, Moldva és őrvidék népzenéje is - mondta Földesi János, aki brácsát, bőgőt fog tanítani.

Földesi Jánosné ugyanitt hegedűt oktat, Sebők Lívia citerát és éneket. Vajda András cimbalmot, Hotzi Ferenc népi klarinétot. Handler András és Filipovics Rajmund a horvát népzenei szakon tamburaféléket tanítanak. A zenészek pedagógus diplomával és a Népművészet Ifjú mestere cím birtokában vállalhatták el a középfokú oktatást.

Vas, Zala, Győr-Sopron, Baranya és Somogy megye növendékeire számítanak, mivel ilyen széles körben nincs másutt középfokú népzene tanítás, illetve legközelebb csak Székesfehérváron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!