Mentőövre várnak a kórházak

Nagy a csend az egészségügyben, még nem tudni, hogy mennyi pénzt kapnak novembertől a kórházak, s az is kétséges, hogy ad-e gyorssegélyt az intézményeknek az állam. A Vas megyében lévő kórházak szerencsés helyzetben vannak: a legtöbbnek nincs adóssága, vagy ha van is, időben tudják törleszteni az esedékes részleteket. A kórházigazgatók egy dologtól tartanak: ha lesz pluszpénz, akkor azt igazságtalanul osztják el az intézmények között.

Bajdó Bettina

Nemrég minden kórháznak el kellett juttatni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságához egy adatlapot, a szaktárca az intézmények adósságállományára volt kíváncsi.

- Eddig is negyedévente kellett jelentést küldenünk, hogy éppen milyen a kórház gazdasági helyzete - mondja dr. Farkas Péter, a celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház igazgatója. - Idén nagy nyilvánosságot kapott a felmérés, lehet, hogy azért, mert pluszkérdésekkel is bővült a kérdőív. 

Mi leadtuk a jelentésünket, most várjuk, hogy történjen valami. Egyelőre nem szivárogtak ki információk arról, hogy mit tervez az egészségüggyel az állam. A mi intézményünk helyzete kiegyensúlyozott. Tavaly ősszel nagy adósságállománnyal vettem át a kórházat, kétszáz millió forint fölött volt a hiány. Egy válságkezelő programnak köszönhetően mára stabilizálódott a helyzetünk.

Az intézményben átütemeztek bizonyos feladatokat, s a belső tartalékokat is mozgósították, így a tavalyi év végére az adósságállományt lenyomták 78 millió forintra. A 90 napon túli tartozásaikat is elfogadható módon próbálják rendezni, ezen a területen 30 millió forintra csökkent a tartozás. Az igazgató úgy véli, gazdaságilag egyensúlyba került a kórház, s nincs veszélyben az intézmény.

- A jelenlegi problémánk az, hogy nálunk a finanszírozási év októbertől októberig tart - teszi hozzá dr. Farkas Péter. - Egyelőre csak október 31-ig látom azt, hogy mennyi pénzt kapunk a betegek után. Az októberi pénz novemberben kerül a kórház számlájára, így nem tudom, hogy decemberben mennyi pénzből gazdálkodhatok majd. Így elég nehéz előre tervezni. Arról sincs információnk, hogy kapunk-e gyorssegélyt az államtól. Több tízmilliárd forintról szóltak a hírek, azt mondták, hogy ezt a pénzt szétosztják majd a kórházak között. Egy ideje azonban nem hallani erről. Én attól tartok, ha lesz is gyorssegély, azt majd azok az intézmények kapják, amelyek hat-hét milliárdos hiányt halmoztak fel, s mi, akik jól gazdálkodtunk, majd rosszabbul járunk. Igazságtalan lenne, ha azért büntetnének minket, mert kevés pénzből is stabilan tudjuk működtetni a kórházat.

Ugyanez a véleménye Vancsura Miklósnak, a sárvári kórház igazgatójának. Ők szerencsés helyzetben vannak, az intézménynek ugyanis egyetlen fillér tartozása sincsen.

- Minden számlánkat kifizettük határidőre - emeli ki az igazgató. - Ehhez azonban gazdasági intézkedésekre volt szükség, költséghatékonyan kellett működtetni a kórházat. Számunkra is kérdéses az, hogy mi lesz a jövőben. Nemrég átadtuk az új rehabilitációs részlegünket, s hamarosan felavatjuk az új járóbeteg-részlegünket is. 86 szakorvosi és 36 nem szakorvosi órával bővülhet a betegellátás. Ám azt, hogy erre kapunk-e pluszfinanszírozást, egyelőre nem tudjuk. A fekvőbeteg-ellátásnál is vannak gondok, mivel hatályon kívül helyezték még tavasszal az új, rehabilitációra vonatkozó jogszabályt. Egyelőre itt sem tudjuk, hogy mi lesz.

Vancsura Miklós hozzáfűzi, hogy egyedül a laboratórium működik veszteségesen a kórházban, itt 10-15 milliós veszteséggel számolnak évente. Az elégtelen finanszírozás miatt halmoztak fel ekkora hiányt. Az igazgató elmondja még, hogy kiváló szakrendelője van a kórháznak, s vannak műtőik is. Szeretnék, ha a sebészeti és a belgyógyászati szakrendelés idejét este nyolcig meghosszabbíthatnák. Így a környékbeli betegeknek kisebb sérülésekkel nem kellene Szombathelyre, a Markusovszy kórházba utazniuk.

 

 

Milliárdokat vontak el

Kovács Ferenc, a fenntartó megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a Markusovszky kórház helyzetes is stabil, nem tartoznak a beszállítóknak sem. Eszközbeszerzések miatt van kisebb hitelállománya a kórháznak, ezt azonban folyamatosan törlesztik. Egyelőre ők sem tudják, hogy milyen változások várható az egészségügyben, az biztos, hogy gyökeres átalakításokra lesz szükség. Az elmúlt nyolc évben ugyanis milliárdokat vontak ki az egészségügyből, emiatt már veszélybe került a betegellátás.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!