Önkormányzati választások: 122-en aspirálnak tizenöt közgyűlési helyre

Az október 3-i választáson a polgármesterek és helyi önkormányzati képviselők megválasztása mellett döntés születik a Vas megyei közgyűlés összetételéről.

Erős D. Zoltán

A választópolgárok a megyei közgyűlések tagjait közvetlenül, listán választják meg. A megyék teljes területe egy választókerületet alkot, a megyei jogú városok azonban nem képezik ezek részét, választóik nem szavazhatnak a megyei listákra. Négy évvel ezelőtt még külön megyei listája volt a 10 ezer lakosnál nagyobb, nem megyei  jogú  városoknak az idén azonban már csak  egy lista lesz.  

A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kell meghatározni. A minimális létszám:  tizenöt. Vas megyében is ekkora létszámú közgyűlés alakul majd.

A megyei listák a leadott szavazatok arányában,  jogszabályban meghatározott számítási mód alapján jutnak mandátumhoz.  Nem kap mandátumot  annak a jelölő szervezet megyei listája, amelyik  megyei listákra leadott érvényes szavazatok öt százalékát nem érte el.

Közös megyei  lista esetén tíz  százalék ez a határ. Kettőnél több jelölő szervezet által állított közös megyei lista esetében tizenöt százalékot kell  a közgyűlésbe  való bekerüléshez elérni. Ha a lista több mandátumot kap, mint a listán szereplő személyek száma, a mandátum betöltetlen marad.

Vas megyében négy jelölő szervezet állított megyei  listát. A  megyében a tizenöt helyre elméletileg  százhuszonketten aspirálnak. A Fidesz-MPSZ Kereszténydemokrata Néppárt  listáját Kovács  Ferenc  vezeti, s negyvenöt jelöltet tartalmaz. 

A Jobbik Magyarországért  Mozgalom listájának élén Rába Kálmán szerepel, akit  tizenkilenc további  jelölt  követ. 

A Magyar Szocialista Párt  megyei listáját Fehér László  vezeti, s negyvenhárman szerepelnek a  jelöltek között. 

A Szolidaritás a Vidékért Mozgalom listavezetője Patyi Elemér, s  a szervezet összesen tizennégy megyei jelöltet állított. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!