Sága Foods: elküldött és visszabérelt dolgozók

Száznyolcvan dolgozóját munkaerő kölcsönző cégnek adja át, ötvenet el-, huszat pedig korengedménnyel nyugdíjba küld a Sága Foods.

Kiss Tamás

A brit Bernard Matthews cégcsoport magyarországi leányvállalataként működő Sága Foods Zrt. a magyar húspiac meghatározó szereplője. A cégről tavaly májusban megírtuk, hogy a piaci környezet romlása miatt ötszáz dolgozótól volt kénytelen megválni, idén júliusban pedig arról számoltunk be, hogy a vállalat átfogó, a termékfejlesztést és a marketinget is érintő üzletfejlesztési programmal kívánja hosszú távú fejlődési pályára állítani a vállalatot.

Most újabb hírek jöttek a cég háza-tájáról, nevezetesen több forrásból is arról értesültünk, hogy a Sága Foodsnál csoportos létszámleépítésről döntöttek. A lapunkat értesítő olvasóink arról számoltak be, hogy a cég a közeljövőben 200 fizikai és 50 szellemi dolgozójától kíván megválni. Mint sikerült megtudnunk, a hír alapvetően igaz, a képet azonban árnyalja, hogy közülük gyakorlatilag 70 fő kénytelen elbúcsúzni a munkától.
 
Hogy ez miként lehetséges?

Nos, (más vállalatok gyakorlatát követve) a Sága kölcsönzőcég bevonásával kívánja elérni, hogy egy adott pillanatban éppen annyian tevékenykedjenek a gyárban, amennyi emberre a termeléshez éppen akkor szükség van. 

A cég közlése szerint az 1200 főt foglalkoztató sárvári székhelyű társaság az év végéig munkaerő állományának mintegy 15 százalékát, 180 főt, munkaerő kölcsönző cégnek adja át.

Az általunk ismert gyakorlat szerint ez azt jelenti, hogy a dolgozóknak felmondanak, s azokat a kölcsönzőcég veszi fel. Minden bizonnyal a Sága is ezt az utat követi majd, legalábbis  a cég közleménye  szerint: mivel a sárvári üzemek az év végéig teljes kapacitás-kihasználással működnek, a Sága minden érintett alkalmazottjának felajánlja, hogy kölcsönzött munkaerőként tovább dolgozhat a vállalatnál.
 
Az érintett 180 dolgozó tehát az ígéretek szerint csak munkáltatót vált, hetven dolgozó viszont ténylegesen távozni kényszerül. A Sága közleménye szerint az elkövetkező 6 hónapban a szellemi állományúak közül 50 dolgozót bocsátanak el, 20 fő számára pedig a korengedményes nyugdíjazást teszik lehetővé annak érdekében, hogy ezzel is ellensúlyozzák a folyamatosan nyomott árakat, és megőrizzék versenyképességet. 

A Ságánál e mellett azt is eldöntötték: a két távozó igazgatósági tagot nem pótolják, az igazgatóság létszáma így hétről öt főre csökken.

S, hogy mit hozhat a jövő a Sága számára? 

A vezetőség derülátó, a 2011-es évre pozitív eredményeket vár. Optimizmusukat a márka sikeres megújítására, az üzemekben növekvő termelési mennyiségre alapozzák, illetve arra, hogy folyamatosan új termékekkel jelennek meg a boltok polcain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!