Sok gólya itthon maradt

Költöző madaraink már vándorútra keltek, ám az idén országszerte sok gólya itthon maradt. Miért? Mi lesz velük? Szakember mondja el: mi is tehetünk a gólyákért.

Némethy Mária

Az időjárás, a júniusi esős, hideg napok miatt a fehér kisgólyákból több elpusztult. Ezért sok gólya az első fészekalj pusztulása után pótköltésbe kezdett. Ez a megcsúszott költés azt eredményezte, hogy a fiókák túl fiatalok ahhoz, hogy a szülőkkel útra keltek volna magyarázza Kóródi Blanka, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint országszerte  jelentős számban itthon maradt gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak.

Az itthon maradt fiókák többsége - kisebb-nagyobb mértékben - tud repülni, a fészekhez közeli táplálkozási területekre (rétek, kaszálók, tarlók, árokpartok) járnak el.
 
Ha ilyenekre akadunk megyénkben, értesítsük az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát. Így a gólyafiókák megfelelő táplálásban részesülnek, a szabad ég alatt is átvészelhetik a telet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!