Ügyes bajok: hűtlen kezelés, csalás, befolyással való üzérkedés vasi városokban

Évtizedes tapasztalat, hogy az önkormányzati választások közeledtével meg megszaporodnak a közélet tisztaságával kapcsolatos rendőrségi nyomozások. Idén sincs ez másként. A legfrissebb ügy a tervezett új szombathelyi buszpályudvarral kapcsolatos.

Angyal László

Információik szerint Szova Zrt. igazgatótanácsa a múlt héten sokadszorra tárgyalt a Vasút utcai ingatlanok vásárlásának részleteiről. Miután a grémium megismerkedett a cég belső ellenőrzési osztályának jelentésével, utasította a vezérigazgatót a szükséges jogi lépések megtételére.

Dr. Németh Gábor lapunknak elmondta: bűncselekmény gyanúja miatt tett bejelentést a rendőrségen. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon érdeklődésünkre megerősítették a hírt, s hozzátették: hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt indult a nyomozás.

Az ügy előzményei évekre nyúlnak vissza. A szombathelyi közgyűlés döntése alapján a város vagyonhasznosító cége, a Szova Zrt. hitelből vásárolt meg az új buszpályudvar és a mellé tervezett kereskedelmi centrum létesítésére ingatlanokat. A területek a Vasút utcában találhatóak.

Annak idején a város 862 millió forintot plusz áfát fizetett az ingatlanokért. Az eladók közül a legtöbbet a Lépték Kft. kapta (750 millió forint plusz áfa), a DKM Kft. 85 millió forint plusz áfáért vált meg a tulajdonától, míg a Schaffer Krisztián magánszemély tulajdonában lévő ingatlanért nettó 27 milliót szurkolt le a város. Az elmúlt szűk év története közismert: 2008-ban eredménytelenül zárult a közbeszerzési eljárás, a terület a Szova Zrt. nyakán maradt.

Lapunk úgy tudja, hogy a kifizetett több mint egymilliárd forint és az ingatlanok piaci értéke közötti nagyságrendi a különbség, ez alapozza meg a hűtlen kezelés gyanúját.

A szombathelyi önkormányzatot érinti több más rendőrségi nyomozás is. Egy Szova Zrt.-s közbeszerzés kapcsán befolyással való üzérkedés a gyanú, míg elfogultság miatt a Zala Megyei Rendőrség nyomozza a polgármesteri szakértői keret terhére kifizetett összeg jogszerűségét.

Információink szerint a konkrét vizsgálat alig néhány hete kezdődött: tanúkat már meghallgatták az ügyben, lefoglaltak iratokat is, az pedig ezután dől el, hogy zalai rendőrök  a nyomozás felügyeletét ellátó győri ügyészséggel konzultálva  kirendelnek-e majd szakértőket.

A sárvári rendőrök már előrébb járnak egy szentgotthárdi óvoda felújítása kapcsán tett bejelentés nyomozásában: a szakértői véleményre várnak, hogy eldönthessék, történt-e jogsértés egy óvoda fejújításakor.

Kőszegen is több, az önkormányzatot érintő ügyben folyik hatósági eljárás. A bioetanol-ügyben vádirat született, és a Vas Megyei Bíróság hamarosan tárgyalja az ügyet, melyben a városi képviselőt, Racker Bélát csalással vádolja az ügyészség. Földesi Zoltán, az önkormányzat volt bizottsági elnöke került középpontba egy tavalyi feljelentés után: a hűtlen kezelés miatt indult nyomozás úgy tudjuk  a végéhez közeledik, mivel elkészült a szakértői jelentés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!