Uraiújfalu, Vámoscsalád: közösen építenek csatornát, tisztítót

Megoldódik a két település szennyvízelvezetése és -kezelése. Hamarosan építeni kezdik a csatornahálózatot és a biológiai szennyvíztisztítót.

Simon Erzsébet

Lesz végre csatornája Uraiújfalunak és Vámoscsaládnak is: a községi képviselő-testületek közös beruházásban gondolkodtak, amikor beadták a kérelmüket uniós források elnyerésére. Sikerrel szerepeltek a Nyugat-dunántúli Operatív Program Kistelepülések szennyvízkezelése elnevezésű  pályázatán, s a fejlesztéshez szükséges költségek 85 százalékát fedezi is az európai közösség. A teljes beruházás 582 millió forintba kerül, a közösségi támogatás 495 millió forint. Tegnap projektindító tájékoztatón ismertette Vargyai Vilmos uraiújfalui és Németh Imre  vámoscsaládi polgármester a sajtó képviselőivel, illetve az érdeklődő falusiakkal a környezetkímélő fejlesztést.

Mindkét községben nagy a támogatottsága a csatornaépítésnek, jóllehet mintegy 240 ezer forintba kerül az ingatlantulajdonosoknak a rákötési lehetőség megteremtése. Ezt az összeget fizethetik négy részletben, vagy havonta kis összegben, nyolc éven át, lakástakarékpénztári befizetésként. A műszaki paramétereket a kivitelezést elnyert cég részéről Vida Zotmund  műszaki igazgató ismertette. A települések 1305 lakosának 543 beköthető ingatlanán keletkező szennyvizet 9,4 kilométer gravitációs és mintegy négy kilométernyi nyomóvezeték gyűjti össze. Összesen 5,7 kilométernyi bekötővezeték szükséges a telekhatárokig. Mindössze két átemelő telep közbeiktatásával jut el a szennyvíz a biológiai szennyvíztisztítóhoz, amit Uraiújfalutól keletre, a Kőris patak mellé építenek. A tisztított szennyvizet ez a vízfolyás fogadja be, a keletkezett iszapot pedig akár a mezőgazdaságban is felhasználhatják. A munkaterületet már birtokba vette a kivitelező, október közepén várhatóan megkezdődnek a földmunkák. A szennyvízhálózat és -tisztító műszaki átadása egy év múlva lesz, amit fél év próbaüzem követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!