Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame II. - Rendelje meg!

Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame című regényének második részét jelenteti meg szerdán a Pannon Lapok Társasága a Vas Népéhez ajánlva. A kötet rendkívül kedvező ára: 990 forint.

Merklin Tímea

Romantikus

A híres párizsi gótikus katedrális alapkövét még a 12. században fektették le, az építkezés 1320-ig tartott. Faragott kőcsipkéi, homlokzati oszlopsora faragott figuráival tökéletes díszletként szolgálnak a toronyőr meséjéhez, amit Victor Hugo zseniálisan szőtt a szárnyaló fantázia és a reális részletek, az emberi és az emberfeletti, a démoni és az isteni szálaiból. A francia romantika legnagyobb történelemidéző vállalkozása.

Forrón szenvedélyes

Nem véletlen, hogy a 20. században megihlette a filmeseket, amint Victor Hugo elénk varázsolja a középkor alkonyának Párizsát a gótikus templom nagyszerű, sejtelmes építőművészeti látomásával. Ebben a háttérben játszódik a szép cigánylány, Esmeralda szomorú szerelme a daliás kapitánnyal, illetve Quasimodo, a szörnyeteg harangozó megindító emberi tragédiája. Jean Delannoy filmjében (olasz-francia filmdráma 1956-ból!) Gina Lollobrigida játszotta a női, Anthony Quinn a férfi főszerepet. A középkori francia főváros festői tarkaságát megelevenítő film kiemelkedő közönségsiker volt a maga korszakában  színes áradásával, fordulatos cselekményszövésével. Hogy a film máig nem vesztett népszerűségéből, az a női főszereplőnek köszönhető. 1996-ban animációs film is készült a történetből.

Fűzfa Balázs irodalomtörténész :

- Érzelemdús, érdekfeszítően izgalmas A párizsi Notre-Dame.Figurái a romantika elvárásainak megfelelően vagy jók, vagy rosszak, de arra is rámutat, hogy látszat és lényeg gyakran ellentmond egymásnak. Talán éppen ennek köszönhető nagy népszerűsége. Rút külső érzékeny szívet takarhat, s viszont: a vonzó arcvonások nem biztos, hogy nemes lélekre vallanak.

Ez a fajta ábrázolásmód elsősorban nem mélységével, hanem érzelmi erejével hat. Quasimodo, a saját testi hibájának kiszolgáltatott, szerencsétlen sorsú ember beteljesülhetetlen szerelme könnyekre fakaszt bennünket. Akkor is így van ez, ha a figura fizikai csúfsága először riasztó.


 

 
A kedvenc könyveim rovat - Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!