743 milliárdos hiány: a parlament elfogadta a 2009. évi zárszámadást

Elfogadta az Országgyűlés a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt. A jogszabály kimondja: a 2009-es költségvetési gazdálkodás indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását.

MTI

Az Országgyűlés 296 igen és 53 nem szavazat mellett fogadta el hétfőn 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt.
   
A törvény rögzíti, hogy tavaly 8.324,2  milliárd forint volt a költségvetés bevétele, 9.067,9 milliárd forint a kiadása és 743,7 milliárd forint hiány mértéke.
   
A 2009. évi költségvetést a parlament 2008. december 15-én fogadta el. A jogszabály a központi költségvetés 2009. évi bevételi főösszegét 8.300,2 milliárd forintban, kiadási főösszegét 8.961 milliárd forintban állapította meg, a hiány összege 660,8 milliárd forint volt.
   
Az adatokból kitűnik, hogy a tényleges bevétel 24 milliárd forinttal meghaladta az előirányzatot, a kiadási összeg 107 milliárd forinttal volt nagyobb az előirányzatnál. A hiány csaknem 83 milliárd forinttal lett több, mint azt az eredeti törvényben megszavazták.
   
Az Országgyűlés a múlt héten három kormánypárti módosító indítványt fogadott el az eredeti előterjesztéshez.
   
E szerint a 2009. évi zárszámadás - a záró rendelkezések között - rögzíti azt is, hogy 2009. évben folytatott költségvetési gazdálkodás számos ponton megsértette az államháztartási törvényben rögzített elveket és indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását.
   
Kimondja: hogy a kormány jelentést készít az Országgyűlésnek a 2009-es és 2010-es évek költségvetési folyamatait érintő gazdálkodási problémákról, ehhez figyelembe veszi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításait.
   
Egy másik elfogadott módosító indítvány törölte az eredeti előterjesztésből azt a passzust, amely utólag vonta volna be az egészségbiztosítási alap 2009. évi hiányának rendezésébe az alap korábbi évek során keletkezett tartalékát.
   
A harmadik, múlt héten megszavazott indítvánnyal pedig azt került be a zárszámadásba, hogy az egyházi közoktatási intézményfenntartók az idei első félévben biztosított egyszeri közoktatási kiegészítő támogatás összegén túl, azzal azonos jogcímen, további 1 milliárd forint illeti meg.
   
A 2009-es költségvetés végrehajtásáról szóló, a nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslat általános vitájában a kormány képviselője azt mondta, sodródás, trükközés jellemezte a tavalyi büdzsét; az MSZP vezérszónoka az Orbán-kormány igazságbeszédeként értékelte a javaslatot, amely - hívta fel a figyelmet - több elismerő, méltató állítást is megfogalmaz a korábbi kormányok teljesítményét illetően.
   
Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban október elején azt mondta: nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány; a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett ugyanis 4,4 százalék lesz a deficit, ami jóval több mint százmilliárd forintos különbözetet jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni.
   
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig közölte, korrigálta a 2009. évi adatokat, amelyben kimondta: a kormányzati szektor "maastrichti" hiánya tavaly a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1.136 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, szemben a korábban közölt 4,0 százalékkal (1.035 milliárd forint).
   
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hírre reagálva kijelentette: semmilyen megszorító programot nem szükséges indítani amiatt, hogy a tavalyi államháztartási hiány magasabbnak bizonyult a korábban vártnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!