Állatok világnapja: ezer kisiskolást és óvodást várnak a Falumúzeumba

Magyar állatfajtákat, azok tartását, a pásztor élethez szükséges eszközöket, népi hangszereket ismerhetnek meg a látogatók a Vasi Falumúzeumban az állatok világnapján.

Greiner Júlia

Mit mond a tehén? Kérdezi az óvó néni, és a kicsik az istálló előtt önfeledten kiabálják: mú... A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága a Kerekerdő Alapítvány közreműködésével őszi pásztorünnepekhez kötődő hagyományokat, valamint magyar állatfajtákat mutattak be iskolások és óvodások számára.

- A városi gyerekek többsége csak a kutyákat, a macskákat ismeri, esetleg egy-két díszállatot  - mondta Iszak Judit, a Hétszínvirág Óvoda óvónője. - Nagyon fontosnak tartom, hogy a múzeumfaluban testközelben ismerhetik meg a háziállatokat, azok tulajdonságait, tartását. -

A kétnapos rendezvény hétfőn kezdődött, és kedden még 16 óráig látogatható. Az állatokat meg lehet etetni, simogatni, és egy kis előadást is hallgathatunk róluk. Láthatunk racka juhokat, teheneket, nyulakat, szárnyasokat, kecskét, és szamarat.

- Nekem a legjobban a szamár tetszett. Klassz, hogy megetethettem - mesélte Hende Márk, a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulója. A kicsik megismerhetik az állati eredetű anyagokból készült használati eszközöket is, mint például a gyapjúpárna, és a suba.

Földesi János, a Boglya Népzenei Együttes tagja bemutatta a furulyakészítést, és a népi hangszereket a gyerekeknek. Kedden 10 órától P. Csány Péter, szalézi szerzetes A teremtés dícsérete - Szentek állatközelben címmel tart kötetlen beszélgetést. A bátrabbak lovasfogaton kocsikázhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!