Állatok világnapja: megáldották a zarándokútra induló ebeket és gazdáikat

Az állatokért gyalogoltak szombaton délután a gazdik és négylábú társaik Szombathelyen. A zarándokokat Márk atya is megáldotta.

Nagy Ildikó

Október negyedike az állatok világnapja: ebből az alkalomból szervezett zarándokutat - immár második alkalommal - az állatokért a Fekete István Állatvédő Egyesület szombaton.

A program már délelőtt elkezdődött a Fő téren: az egyesület sátránál  a gyermekek rajzolhattak, a négylábú társakra vágyók pedig akár örökbe is fogadhattak egy-egy árván maradt  kutyát. Mint azt Vértesi Andreától,  az egyesület elnökétől megtudtuk: a szombati rendezvényen két család élt  is a lehetőséggel. Egy magyar vizsla kölyök és egy keverék kutyus talált új gazdát: az előző egy szentgotthárdi nyugdíjas házaspárhoz, utóbbi pedig egy szombathelyi családhoz került.

Az elhagyott állatok örökbe fogadását szorgalmazó egyesület gyakran szervez a szombatihoz hasonló, önálló programot, de szívesen csatlakoznak más városi rendezvényekhez is. Vértesi Andrea elmondta: jelenleg harminc kutyának és negyven cicának próbálnak új gazdit keresni.

A szombati rendezvényen dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselő - aki már korábban is támogatta az egyesület rendezvényeit - köszöntötte a téren megjelenteket. A politikus egyebek mellett szólt az állatvédelmi törvény idén hatályba lépett változásairól is. Délután két óra után néhány perccel indult a zarándokút: a menetben békésen megfértek egymás mellett a parányi ölebek és tekintélyes társaik. Természetesen minden kutyát pórázon vezetett a gazdája, az útközben történt balesetek esetére pedig kéznél volt a zacskó.

A csoport talán legszebb négylábúja egy négyéves szamojéd volt: Macit    gazdája, Tóth Adrienn hozta el a zarándokútra, mondván: fontosnak tartja, hogy az emberek figyeljenek az állatokra.

A kutyusokból és gazdikból álló menet a ferences rendháznál pihent meg először,ahol Márk atya megáldotta a zarándokút résztvevőit.

A gazdik és kedvenceik  ezt követően  a Király, a Petőfi, a Szily János, a Kiskar, az Óperint, a Gagarin utcákat érintve sétáltak ki a Homok úti kutyatanodába, ahol a kutyatulajdonosok zsíros kenyér, tea és forralt bor mellett beszélgethettek négylábú kedvenceikről. 

Az egyesületről

A Fekete István Állatvédő Egyesület 2008. november 29-től működik Vas megyében.
 
Elsődleges feladatuknak tekintik, hogy propagálják a kulturált, felelős állattartást, szükség esetén pedig változtassanak az állatvédelmi törvénynek nem megfelelő tartási körülményeken.

Az egyesület tagjainak legfontosabb feladata a gazdátlan, kidobott, beteg kutyák ideiglenes befogadása, állatorvosi ellátása, ivartalanítása, és megfelelő gazdához juttatása.

Kapcsolatban vannak a Gencsapáti Kutyamenhellyel és a szombathelyi gyepmesteri teleppel, ahonnan számos kutya került már gondozásunkba.